Železo pomáhá červeným krvinkám rozvádět kyslík po celém těle, a zároveň podporuje imunitní a kognitivní funkce. Nedostatek železa je jednou z nejčastějších potravinových poruch. A pokud nechcete jíst červené maso , tak to může být dvojnásob těžké dostat dost železa do těla. Důvodem je, že vegetariáni potřebují asi 32 miligramů železa denně, ale běžná doporučená dávka činní pouze 18 miligramů.
Proč je to tak velký rozdíl? Existují vlastně dva druhy železa. Rostliny a potraviny obohacené železem obsahují pouze jeden druh, zatímco drůbež, maso a mořské plody obsahují oba druhy. Tzv. hem železo tělo snáze absorbuje, takže pokud spoléháte především na příjem tzv. non-hem železa, tak budete muset sníst mnohem více miligramů, než v případě hem železa.
HEM -je prostetická skupina obsahující atom železa (krevní barvivo)