Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou bílkoviny (proteiny) obsažené v potravě i lidském organismu. Potravinové doplňky pomáhají organismu ke zlepšení fyzické výkonnosti a snadnějšímu zvládnutí nemocí. Každá buňka v těle potřebuje ke svému využití aminokyseliny. V zažívacím systému se bílkoviny z potravy dělí na jednotlivé aminokyseliny, které se pak znovu slučují na takové typy bílkovin, které lidský organismus potřebuje. Základních aminokyselin je 23 a z toho 8 (9) je esenciálních aminokyselin.

  • Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina.
  • Aminokyseliny, které vaše střevo metabolizuje, ovlivňují také váš mozek, například naše tělo přeměňuje tryptofan na váš pocitový neurotransmiter serotonin a na váš spánkový neurotransmiter melatonin

Jaké máme aminokyseliny?

  • esenciální (nezbytné)
  • neesenciální (alanin, arginin, asparagin, kyselina aspartová, cystein - zdroj síry, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin, taurin, tarosin)

Pestrý příjem bílkovin představuje: fermentované mléčné výrobky, různé druhy masa, ryby, mořské plody, vejce, luštěniny, semena, obilné klíčky, ořechy

Česnekovité rostliny (cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek) v sobě ukrývají čtyři větší skupiny látek s rozdílným efektem: třeba mikro minerály (germanium, tellur), aminokyseliny (arginin), enzymy (allináza) a spoustu sloučenin síry (alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Některé jsou přítomny přímo v rostlině, jiné vzniknou v důsledku enzymatické reakce například v lidském žaludku.

Seznam esenciálních aminokyselin:

  • Tryptofan
  • Histidin
  • Isoleucin
  • Leucin
  • Lysin (např. luštěniny, fermentovaná sója, quinoa a pohanka
  • Methionin (obsahuje síru), může být syntetizován z homocysteinu
  • Fenylalanin a Threonin - zdrojem je maso, vejce, některé luštěniny a ořechy
  • Valin

Pro novorozence jsou vhodné kombinovat tryptofan a izoleucin, pro těhotné je vhodný tryptofan a lysin.

Neesenciální aminokyseliny:

  • Allin (česnek, cibule) - enzym aliináza, který je odpovědný za přeměnu aminokyseliny aliinu na zdraví prospěšný alicin, který je obsažen česneku a cibuli
  • Homocystein (Hcy) - pro správnou reakci homocysteinu jsou důležité vitamíny B6, B9 (kyselina listová)B12, pokud těchto vitamínů není dostatek, tak se tato aminokyselina dostává do krve - stává se toxickou látkou
  • L-Arginin (červené maso, ryby drůbež a mléčné výrobky)
  • Karnitin
  • L-Glutamin (resp. kyselina glutamová)
  • Taurin
  • Asparagin (resp. kyselina asparagová)
  • Glycin
  • Prolin (resp. hydroxyprolin)
  • Serin
  • Tyrosin
  • Alanin
  • Theanin - odbourává stres a pocity úzkosti a stísněnosti, pozitivně ovlivňuje schopnost koncentrace a učení

Aminokyseliny mimo jiné zajišťují:

  • ochranu svalové hmoty
  • urychlují proces regenerace
  • zvyšují výkonnost a napomáhají růstu svalové hmoty
  • doplněk při redukčních dietách

Přírodní rostlinné zdroje (kompletní proteiny) obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin:

zobrazit více..
Loading...