Angrešt
Angrešt (Ribes uva-crispa) je trnitý zahradní keř (existuje keřová nebo stromková varianta) dorůstající výšky cca 80-100cm, jeho plody jsou chlupaté -ochmířené (červené nebo světle zelené barvy) a jsou zdrojem vitamínů C, D, E a skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12), cukru (fruktóza), vody (cca 90%), vlákniny, cenných kyselin (citronová, jablečná, vinná a šťavelová)a také na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, křemík, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď.
Angrešt a jeho účinky:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně (křemík)
- zdroj elektrolytů
- prevence cévních onemocnění
- v slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci
- pomáhá při akutní i chronické zácpě, posiluje cévy, čistí je od cholesterických usazenin, mírně snižuje krevní tlak
- podporuje metabolismus tuků
- detoxikuje ledviny a trávicí trakt včetně střev
- plody jsou vhodné při redukčních dietách (je nízkokalorický)
- podporuje růst vlasů, nehtů a zlepšuje pokožku (biotin)
- působí močopudně a odvodňuje
- zbavuje mozek těžkých kovů
- podporuje imunitní systém a činnost mozku a nervů (vitamin C)
- chrání sliznice a posiluje buňky (provitamin A)
- rychlý zdroj energie, osvěží (čerstvé plody)
Použití:přímá konzumace, do kompotů, džemů, marmelád, na přípravu čaje (listy)
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Stanoviště: na zahradách v polostínu, na vlhčích místech s humózní půdou, je citlivý na sucho
- hnojíme na podzim nebo na jaře kravským hnojem, kopřivová jícha
Chuť: sladkokyselá, aromatická
Sběr: plody (o prázdninách) a listy
Barva květů: růžovočervené
Sušení listů: sušíme v tenkých vrstvách na větraných místech
Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)
Zmlazovací řez: vhodný každý rok na jaře
Rozmnožování: roubováním, kopčením a řízkováním
Lidové názvy: srstka, meruzalka srstka
Signatura: trnitý keř a chlupatými plody