Anthokyany

Anthokyany patří do skupiny flavonoidů, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínů od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím tvorbu antokyanů je ovšem teplota, jejíž optimum je závislé na rostlinném druhu.

Zajímavé je, že v některých poraněných tkáních nebo biochemicky vadných plodech může docházet k intenzivní tvorbě anotkyanů. Na druhou stranu u plodů napadených hnilobou dochází k rychlé degradaci antokyanů.

Anthokyany a jejich zdravotní účinky:

  • výjimeční bojovníci proti rakovině
  • zdroj antioxidantů
  • podporují imunitní systém

Přírodní zdroje anthokyanů:

Rostlinná barviva listů, květů a dalších částí:

  • červená
  • modrá
  • bílá
  • černá, barva noci, starosti, vysokého věku a důstojnosti
  • zelená, barva živé vegetace, barva naděje, zdraví, života, volné lásky a žárlivosti
  • žlutá, barva slunečního svitu a moudrosti, může ale také značit stud a zlou vůli
  • hnědá, barva zorané země, úrodné půdy a podzimu, označuje pouta lásky

Zdroj: Bylinářské tradice

zobrazit více..
Loading...