Benedikt lékařský

Benedikt lékařský (Cnicus benedictus) je léčivá bylinka s bodlinatými listy dorůstací výšky více jak 50 cm Je zdrojem hořčiny, glykosidů, silic, tříslovin, slizu a dalších účinných látek.

  • ve střední Evropě známe benedikt prostřednictvím mnichů benediktýnů, kteří ho pěstovali v klášterních zahradách

Benedikt lékařský a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • známý bylinář Mattioli (říkal této bylině ostropes) doporučoval benedikt paním a chůvám, které dělaly náhradní kojné a které přišly o mléko
  • při špatném trávení, nadýmání a při chorobách jater a žlučníku

  • podporuje zažívání, tvorbu trávících šťáv a žluče
  • při nemocech žlučníku a jater, dně a revmatismu (jako cytostatikum)
  • zvyšuje vylučování kyseliny močové z těla
  • podporuje nervovou soustavu a její činnost
  • při zánětu dásní
  • posiluje srdce a cévy
  • má protibakteriální, protizánětlivé a protinádorové účinky, vhodná při léčbě všech druhů rakoviny
  • pomáhá při léčbě choroby zvané brucelóza
  • používá se při výrobě bylinného likéru, tzv. Benediktinka
  • na špatně se hojící rány, na kožní záněty, bércové vředy (zevní použití -obklady)
  • při morových nákazách se dporučovala nať z benediktu
  • po první světové válce se nať používala, po nějakou dobu, při výrobě piva

Benedikt lékařský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Normální funkce dýchacího systému

Použití: na přípravu čaje, tinktury

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)

Výskyt, stanoviště: pouze na zahrádkách, běžně se u nás nevyskytuje, na slunných místech, daří se mu na sušší, ale dobré půdě

Sběr: nať v době květu (červen a červenec) - doporučuje se při sběru a manipulaci používat rukavice

Sušení: ve stínu na větraném místě, do teploty 40°C

Chuť: hořká

Barva květů: žlutá, kvete od června do července

Záměna: s některými druhy bodláků

Lodyha: načervenalé barva,  větevnatá,, hustě chlupatá

Listy: podlouhle kopinaté, peřenolaločné až peřenoklanné s okrajem bodlinatě zubatým

Množení:

Plod: chmýřité nažky

Lidové názvy: čubet lékařský, bodláček, hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, zaječí ouško, pcháč požehnaný

Pověsti:

Signatura: bodlinatá bylinka

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...