Březovník obecný

Březovník obecný (Piptoporus betulinus) je nejedlá dřevokazná houba (chrošovitá houba) napadající rod bříza (Betula), ale živící se i rozkladem dřevní hmoty tohoto druhu. Obsahuje mimo jiné glukany, nukleové kyseliny, alifatické polyfenoly, betulin (který je obsažen v bílém pigmentu břízy) a řadu dalších zdraví prospěšných látek.“ (Zázračné houby; Kříž, Marounek, 2016)

Březovník obecný, účinky:

  • plodnice březovníku obecného byly nalezeny u mumifikovaného muže nalezeného v Alpách nazývaného „Ötzi“
  • obsahuje toxické látky a kyseliny, které působí jako silné projímadlo, využívá se proti střevním parazitům
  • obsahuje oleje, které jsou toxické pro některé mnohobuněčné organismy a mají antiobiotické vlastnosti, působí proti mykobakteriím
  • prevence a léčba artrózy (lžička prášku denně a cca 20 kapek 2 x denně)
  • podpora imunity
  • má imunostimulační, antibakteriální a zklidňující účinky
  • má antivirové účinky
  • fermentovaný výluh je účinný při hubnutí – pomáhá štěpit tuky
  • v Polsku je Březovník považován za houbu s protirakovinovými účinky, zejména proti rakovině žaludku
  • na rány účinkuje analgeticky, antisepticky a protikrvácivě

Plodnice: klobouk je 5 -20cm široký,  korytovitý až vějířovitý, přisedlý nebo přirostlý, Na okraji mají  výrazný, zaoblený, sterilní val, naspodu s droboučkými, bělavě okrovými póry. Výtrusy jsou bezbarvé.

Hostitel: bříza

Použití: ve formě namletého prášku, nálevu nebo tinktury

  • sušení: usušíme nakrájené plodnice a rozemeleme v mlýnku na kávu
  • tinktura: nakrájené plodnice naložíme do vysokoprocentního alkoholu  a necháme několik týdnů luhovat, hotová tinktura je hořká se silnou houbovou příchutí a vůní
  • Prášek si připravíme z nakrájených nasušených plodnic, které rozemeleme v mlýnku, nebo rozmixujeme v sekáčku, případně rozdrtíme v hmoždíři. Můžeme uchovávat ve sklenicích nebo zakapslujeme
  • Fermentovaný výluh připravíme z 50gr prášku, který zalejeme horkou ne vroucí! vodou, uzavřeme do sklenice či termosky a necháme stát přes noc. Výluh tak krátce zfermentuje.
  • Nálev si připravíme z cca lžíce nakrájených hub, které zalejeme horkou vodou a necháme zakryté louhovat po dobu 10-15 minut. Pijeme po doušcích v průběhu celého dne.

Vůně: poněkud nakyslá a chuť taktéž mírně nakyslá

Sběr: zdravé plodnice bez plísně a nenapadené hmyzem, roste téměř po celý rok (duben až prosinec), plodnice musí být zdravé a bez škůdců (často bývá březovník červivý), jednoduše ho odloupneme od stromu a doma hned zpracujeme.

Záměna: snadno poznatelný druh, charakteristický pro břízu

Stanoviště: ve smíšených lesích nebo březových hájích, parazituje na živých i odumřelých kmenech a větvích bříz

Permakultura: březovník způsobuje hnědou hnilobu, lámání větví a úhyn dřeviny

  • napadení břízy často následuje po období sucha, mrazu, poškození ohněm, pravidelně napadá starší stromy

https://harmoniezeny.cz/brezovnik-obecny-leciva-houba-nasich-lesu/

zobrazit více..
Loading...