Chlorofyl

Chlorofyl, zelené barvivo v rostlinách (rostlinný fytosyntetický pigment), které mění při fotosyntéze sluneční energii na chemickou (tvorba sacharidů a kyslíku). Zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla), rozdíl je pouze v jediném atomu (chlorofyl – atom hořčíku, hemoglobin – atom železa). Chlorofyl se tepelnou úpravou mění na feofytin (má olivovou barvu). Je známo, že čím je teplota vyšší a doba zpracování kratší, tím více si zelenina udrží svou čerstvost, projevující se jasnou zelenou barvou. Dlouhé vaření na mírném ohni způsobuje největší ztráty chlorofylu (asi 20 minutách varu se ztrácí cca 2/3 obsahu chlorofylu, do 5 min. vaření se naopak zdá, že se zvyšuje množství, které může tělo absorbovat)

  • chlorofyl umožňuje fotosyntézu, tzn. přeměnu energie světelných paprsků do využitelné podoby pro rostliny a následně pro člověka
  • chlorofyl je přírodní transformátor světelné energie pro živé organismy a umožňuje lidem využít energii slunečních paprsků pomocí zelených potravin
  • fotosyntéza - přeměna světelné energie slunce, kdy za pomoci vody a oxidu uhličitého vzniká kyslík, sacharidy a jiné organické látky (výsledkem je i chlorofyl)
  • chlorofyl přenáší kyslík u rostlin, obdobně jako hemoglobin u živočichů
  • pomocí chlorofylu vytváří rostlina ze vzdušného oxidu uhličitého a vody za působení slunečního světla cukry, které tvoří další přírodní látky: škrob, tuky a bílkoviny a další organické látky
  • existují 2 hlavní typy chlorofylu, chlorofylu A (nejrozšířenějších v rostlinách, má schopnost absorbovat červené světlo a modrofialovou)  a B (absorbuje oranžové a modré světlo)
  • struktura chlorofylu (hořčík) je velmi podobná struktuře hemoglobinu (železo), základní složky lidské krve a díky tomu plní chlorofyl v těle stejnou funkci jako hemoglobin

Chlorofyl, přírodní zdroje:

  • zelené potraviny (geen food) – mladý zelený ječmen, chlorella, alfalfa – tolice vojtěška, nopál, spirulina, moringa olejodárná, matcha tea

  • zelenina (např. brokolice, špenát, petrželové listy, řeřicha, salát, kapusta, pažitka, hrášek, chřest, natě)

  • řapíkatý celer obsahuje chlorofyl, spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
  • divoké byliny a traviny

  • v každém kousku zeleně (listy, lusky, natě)

  • zelené bylinky (kopřiva, medvědí česnek, polníček, jitrocel)
  • čerstvé klíčky
  • bazalka
  • pampeliška lékařská, zdroj chlorofylu (listy)
  • pelyněk pravý
  • mladé smrkové jehličí
  • bršlice kozí noha,
  • mořské řasy (zelené řasy, chaluhy a ruduchy- např dulse, nori, wakame, kombu, arame, agar či kelp), obsahují např. železo, vápník, chlorofyl a proteiny
  • sinice (fytoplankton, který pomocí fotosystézy produkuje kyslík a další živiny)

Jaký má účinek chlorofyl na naše zdraví?

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • chlorofyl obsahuje  vitamín A, vitamin C, vitamín E, K a beta-karoten
  • důležitá stavební látka v těle
  • zdroj antioxidantů, které působí proti stánutí buněk, má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • podílí se na produkci kyslíku (okysličení buněk a tkání)
  • podílí se na tvorbě červených krvinek (anémie je způsobená poklesem červených krvinek), pomáhá posilovat játra
  • díky příznivému dopadu na krvetvorbu má chlorofyl pozitivní vliv na efektivitu distribuce kyslíku po celém těle
  • vhodný při anémii (chudokrevnosti), pozitivně ovlivňuje krevní obraz
  • zvyšuje schopnost produkce hemoglobinu
  • zlepšuje a urychluje hojení ran a popálenin
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • čistí játra a detoxikuje organismus od těžkých kovů - např. rtuť (např. chlorella, medvědí česnek a koriandr)
  • podporuje regeneraci a imunitu organismu
  • podporuje metabolismus a správnou funkci zažívacího systému
  • vyrovnává krevní tlak
  • podporuje přirozenou redukci hmotnosti
  • regeneruje unavené oči
  • posiluje srdce (srdeční sval)
  • mírně odvodňuje
  • zabraňuje růstu ledvinových kamenů
  • napomáhá regulovat astma
  • stimulační účinek na růst pojivové tkáně
  • chlorofyl urychluje hojení ran a brání vzniku infekčního prostředí
  • má dezinfekční vlastnosti
  • odstraňuje zápach z úst, eliminule tělesný pach
  • prevence rakoviny a civilizačních chorob
  • vhodný při zánětech dásní a na afty
  • působí proti vzniku ledvinových kamenů (díky vitamínu K)
  • zastavuje krvácení z nosu, podporuje přirozenou srážlivost krve (vitamin K)
  • chlorofyl má dezinfekční, antibakteriální a antiseptický efekt
  • podporuje střevní mikrobiom, zastavuje růst a vývoj škodlivých bakterií
  • brzdí růst rakovinných buněk
  • čistí krev
  • více

Chlorofyl, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Tvorba hemoglobinu

více o souvislostech v knize: Zamyšlení a cesta z pohledu vědce a laika

zobrazit více..
Loading...