Homocystein
Homocystein je toxická aminokyselina (vzniká přirozeně při metabolismu z aminokyseliny methioninu), která byla objevena v roce 1932. Vědce však začala zvýšeně zajímat teprve od roku 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci – homocystinurie, tedy výskyt homocysteinu v moči. Čím nižší hladina homocisteinu, tím lépe (4–10).
Pokud v organismu probíhá vše tak, jak má, buněčný homocystein se v průběhu látkové výměny rozloží na dále zužitkovatelné neškodné látky. K tomuto procesu jsou nutně zapotřebí některé vitaminy skupiny B – B9 kyselina listová, vitamin B6 a B12, někdy i B2. Jestliže nejsou přítomny v dostatečném množství, dochází k poruchám, homocystein zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinemie.
- Vysoká hladina homocysteinu (hyperhomocystemie) není příčinou, ale pouze následkem nedostatku vitamínů B11 a B12 (důsledkem je potom infarkt, mrtvice, Alzheimerova choroba ad.).
- Zvýšená hladina homocisteinu slouží jako indikátor nedostatku kyseliny listové u osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob.
- Zvýšená hladina homocysteinu poškozuje enzymy, bílkoviny, cévní stěny, podporuje vznik cholesterolu a volných radikálů, narušuje biochemické reakce.
- Čím vyšší je koncentrace homocysteinu v krevní plazmě, tím větší je i riziko vzniku civilizačních chorob.
Co způsobuje vyšší hladinu homocysteinu?
Jde o soubor tzv. civilizačních onemocnění. Vysoká koncentrace homocysteinu (společně s nedostatkem mikronutrientů a celkovým překyselením organizmu) patří mezi hlavní příčiny civilizačních chorob:
- kardiovaskulární onemocnění srdce a cév
- žaludeční a dvanáctníkové vředy
- zánětlivá onemocnění střev
- revmatismus
- demence včetně Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy choroby či roztroušené sklerózy
- chronický únavový syndrom
- poruchy plodnosti, předčasné porody
- potraty, vrozené vývojové vady plodu
- alergie
- pokles imunity
- nádorová onemocnění
- zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu
- překyselování organismu
- působí na rychlou tvorbu vrásek
Otrava homocysteinem vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za různými výše uvedenými chorobami. Při poruše metabolismu se homocystein hromadí v buňkách, přechází do krve a začne vyvolávat shora uvedená poškození. Je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B (B6, B9 - kyselina listová a B12) zajišťují proměnu homocysteinu v neškodící látky.
Rizikové skupiny, kde může být vyšší hladina homocisteinu:
- vegani a vegetariáni (chybí vitamin B12) – může mít homocystein hladinu 60
- alkoholici
- kuřáci
- lidé nad 50 let (s věkem hladina homocysteinu stoupá)
- těhotné ženy
- obecně je u mužů hladina vyšší než u žen
Co můžeme udělat pro normalizaci hladiny homocysteinu?
- omezit konzumaci průmyslově vyráběných potravin (tavené sýry, uzeniny, těstoviny, knedlíky, pečivo, sladké pečivo, sladká jídla, slazené limonády) – clean eating
- změna stravovacích návyků (vysoký příjem vitamínů)
- upravit acidobazickou rovnováhu
- užívat přesně stanovené dávky zcela obyčejných vitamínů, které snížují toxický homocystein až k hranici absolutní bezpečnosti 6,4 mmol/l.
- vitamin B9 – přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
Přírodní zdroje vitamínů skupiny B:
- semínka (chia semínka, slunečnice, len, sezam, dýně, bazalka,...)
- ořechy (mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy,...)
- listová zelenina (špenát, kapusta, salát, zelí,...)
- obilniny (quinoa, teff, chia semínka, celozrnná rýže,...)
- luštěniny (čočka, fazole, cizrna,...)
- játra, maso, mléko,vejce
- rajčata, brokolice, chřest, avokádo (B6, B9, B5, B1, B2, B3)
- kvasnice (droždí), harmonizuje hladinu homocysteinu, který je zodpovědný za vznik mnoha civilizačních potíží
- červená řepa
- B9 kyselina listová: tmavě zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, žloutky, meruňky, avokádo, dýně, fazolě a celozrnné obiloviny
- vitamin B6 pyridoxin: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (červená, hnědá, černá), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka a listová zelenina. Vařením, skladováním a zpracováním se ztrácí až 50 % vitamínu B6
- vitamin B12: játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty
- vitamin B9, B12 a železo působí v interakci,měli by být v rovnováze
MUDr. Karel Erben: https://www.youtube.com/watch?v=BnpE2MehF5Y