Hořčiny
Hořčíny jsou bezdusíkaté, hořce chutnající nejedovaté látky, které spouští tok trávících šťáv v ústech, žaludku, slinivce a játrech. Hořčíny fungují jako látky, které prospívají žalůdku a působí jako projímadla, žlučopudné látky, tonika a tím aktivují parasympatický nervový systém. Hořčiny se užívají ve formě čajů, tinktur či bylinných likérů.
Zdroje hořčínů:
- kořen hořce žlutého
- benedikt lékařský (čubet)
- pampeliška
- zeměžluč
- kořen omanu pravého
- epsomská sůl
- pelyněk pravý, pelyněk černobýl
- šajvěj lékařská
- jablečník obecný (Marrubium vulgare), který má při rozemnutí listu mezi prsty jemnou jablečnou vůni
- řebříček obecný
- listy zběhovce plazivého
- čekanka obecná je zdrojem hořčiny intybinu, která reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku
- nealkonolickě pivo Birell a Gambrinus
- dvouzubec trojdílný
- vachta trojlistá
Hořčiny a jejich účinky na zdraví:
- působí na zvýšení vylučování trávicích šťáv a žluči a tím zlepšují trávení a chuť do jídla (silice a hořčíny)
- podporují zdraví srdce a žaludku
- aktivují parasympatický nervový systém
- reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku (intybin obsažený v kořeni čekanky)
- spouští tok trávících šťáv v ústech, žaludku, slinivce a játrech
zobrazit více..