Inulin

Inulin je přírodní polysacharid - polymer fruktosy, který patří do skupiny polysacharidů, jedná se o rozpustnou vlákninu takzvané probiotikum, které pozitivně působí na střevní bakterie a je pro ně potravou (podporuje růst a množení pozitivních mikroorganismů a nepřímo tak brání množení lidskému tělu nepřátelských bakterií).

  • tělo nedokáže inulin svými enzymy rozštěpit a začne působit až v tlustém střevě (nevstřebává se do krevního oběhu)

Inulin a jeho účinky a použití:

  • inulin - alternativu k cukru přírodního původu (vhodný při diabetu), pomáhá upravovat hladinu cukru a triglyceridů (tuků) v krvi a játrech
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • prebiotikum, podporující vhodné osídlení střeva pozitivně působícími bakteriemi, slouží jako potrava
  • je vhodný i pro diabetiky (nahrazuje glukózu), jelikož brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě
  • podporuje proces hubnutí
  • snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podporuje obranyschopnost organismu
  • používá se v dietní výživě a je háhražkou cukru a škrobu
  • pomáhá zlepšit metabolismus a normalizace trávicího systému
  • bifidní stimulátor, tj. podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
  • pomáhá předcházet infekčním průjmům a upravovuje naše vyprazdňování
  • podporuje množství, dělení a růst bakterií Lactobacillus biffidus a správnou funkci střevních bakterií
  • pomáhá vstřebávat vápník z potravin (vhodné při vývinu, rekonvalescenci, zlomeninách či osteoporóze)
  • způsobuje kvašení v tlustém střevě, což vede ke zvýšení obsahu vody ve stolici
  • podporuje hubnutí a posíluje střevní mikrobiotu
  • podílí se na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku
  • pomáhá při léčbě průjmovitých onemocnění (zejména infekčních), vhodný při zácpě

Zdroje inulinu v potravinách a bylinách:

  • čekanka, kořen (cca 60-70 %)
  • agáve, banán
  • lopuch, třapatka nachová,
  • česnek, cibule, pórek, luštěniny, chřest, topinambury
  • pampeliška lékařská, zdroj inulinu (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)
  • podběl lékařský
  • sedmikráska chudobka
  • jablka, meruňky
  • pýr plazivý, obsahuje inositol, draselné soli, sacharidy, slizy, kyselinu křemičitou, inulin a různé enzymy, pýr zvládne i lehčí otravy potravinami, protože výborně čistí organismus od solí
  • pcháč zelinný, vařený kořen
  • pupava bezlodyžná, bílá podsada kalichu (vzhledově podobná kedlubně nebo řepě) obsahuje cca 20% inulinu
  • artyčok, je zdrojem flavonoidů, inulinu, vitamínu skupiny B, C, A
  • Hadí mord španělský, zdroj allantoinu a inulinu
zobrazit více..
Loading...