Jahodník obecný

Jahodník obecný (Fragaria vesca, jahoda lesní) víceletá vytrvalá léčivá bylina, která dorůstá výšky 5 až 20 cm.Listy obsahují třísloviny, flavonoidy (rutin a quercetin), sliz, vitamín C (kyselina askorbová), draslík a železo a silice s citronovou vůní. Plody jahodníků obsahují cukry cca 8% (fruktózu a glukózu), pektiny, antokyany, fragarin, organické kyseliny, aromartické látky a železo.

  • používají se také fermentované listy jahodníku na přípravi nálevu

Jahodník obecný a jeho účinky - list:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • lesní čaj - jahodník s listy maliníku a ostružiníku (ve stejném poměru) se používají jako náhražka pravého čaje
  • silně močopudný účinek, vhodný při nemocech ledvin a močových cest (čaj)
  • mají svíravý a slabě protizánětlivý účinek
  • zlepšuje metabolismus a vylučování kyseliny močové, pomáhá při dně
  • čistí krev
  • má velmi příjemné a uklidňující účinky na naše nervy a povzbuzuje organismus
  • obklady z jahodníku se užívají při krvácivých hemeroidech nebo při mokvavých ranách
  • posilující prostředek při rekonvalescenci
  • Kárl Linné si léčil dnu plody jahodníku
  • listy jahodníku v kombinaci plody šípku nám nahrazují pravý

Jahodník obecný a jeho účinky - plod:

  • pomáhají při zácpě, zlepšují trávení a zahání žízeň
  • působí proti překyselení žaludku
  • pomáhají při chudokrevnosti (obsah železa)

Jahodník obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení

Použití: na přípravu čaje ze sušených listů

Skladování:suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených papírových obalech

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Stanoviště, výskyt: paseky, lesní okraje a cesty, lesní křovinaté stráně, sutě, příkopy

Sběr: mladé listy (sbírají mladé listy s krátkou částí řapíku nejlépe v květnu, v době počínajícího květu), nebo kořen a zralé plody

Listy: řapíkaté, trojčetné, pilovitě zubaté

Sušení: v polostínu

Signatura:

Chuť: slizovitá, nahořklá

Lidové názvy:

Jak připravit čaj z listů jahodníku?

lžičku sušených listů jahodníku obecného, kterou přelijete 250 ml vřelé vody a necháte 10 - 15 minut odstát, poté scedíme

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...