Karotenoidy

Karotenoidy jsou barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů. jde o lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů. Zas voji barevnost vděčí řetězci konjugovaných dvojných vazeb. Dělí se na dvě základní skupiny:

  • karoteny (červené barvivo)
  • kyslíkaté sloučeniny odvozené odkarotenů, které se nazývají xanthofyly (žluté barvivo).

V rostlinách se vyskytují v chromoplastech, což jsou fotosynteticky neaktivní plastidy žluté, oranžové či červené barvy. Chromoplasty se vyskytují ve zralých plodech, květech, barevně se uplatňují v podzimním listí, někdy jsou obsaženy i v kořenech (např.u mrkve).Chromoplasty díky nápadnému zbarvení rostlinných částí v řadě případů napomáhají při opylování květů či rozšiřování plodů prostřednictvím živočichů.  Skupina karotenoidů obsahuje cca 600 druhů barviv mezi nejznámější patří alfakaroten, betakaroten, lykopen, lutein a zeaxantin.

Karotenoidy a jejich účinky:

  • silné antioxidanty
  • chrání před škodlivým UV zářením, podporují její hnědnutí
  • posilují obranyschopnost organismu
  • mohou chránit před některými druhy rakoviny, omezují růst rakovinných buněk
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • působí jako prevence onemocnění srdce a cév - snižují hladinu LDL cholesterolu
  • působí proti revmatismu a artritidě

Přírodní zdroje karotenoidů:

  • mrkev, dýně
  • červený rybíz
  • rajčata, červené papriky, vodní meloun
  • meruňky, broskve, mango
zobrazit více..
Loading...