Karotenoidy
Karotenoidy jsou barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů. jde o lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů. Zas voji barevnost vděčí řetězci konjugovaných dvojných vazeb. Dělí se na dvě základní skupiny:
- karoteny (červené barvivo)
- kyslíkaté sloučeniny odvozené odkarotenů, které se nazývají xanthofyly (žluté barvivo).
V rostlinách se vyskytují v chromoplastech, což jsou fotosynteticky neaktivní plastidy žluté, oranžové či červené barvy. Chromoplasty se vyskytují ve zralých plodech, květech, barevně se uplatňují v podzimním listí, někdy jsou obsaženy i v kořenech (např.u mrkve).Chromoplasty díky nápadnému zbarvení rostlinných částí v řadě případů napomáhají při opylování květů či rozšiřování plodů prostřednictvím živočichů. Skupina karotenoidů obsahuje cca 600 druhů barviv mezi nejznámější patří alfakaroten, betakaroten, lykopen, lutein a zeaxantin.
Karotenoidy a jejich účinky:
- silné antioxidanty
- chrání před škodlivým UV zářením, podporují její hnědnutí
- posilují obranyschopnost organismu
- mohou chránit před některými druhy rakoviny, omezují růst rakovinných buněk
- působí proti předčasnému stárnutí
- působí jako prevence onemocnění srdce a cév - snižují hladinu LDL cholesterolu
- působí proti revmatismu a artritidě
Přírodní zdroje karotenoidů:
- mrkev, dýně
- červený rybíz
- rajčata, červené papriky, vodní meloun
- meruňky, broskve, mango