Křen selský

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia, Chren dedinský) je vytrvalá divoce rostoucí léčivá bylinka s mohutným kůlovým krémovým kořenem. Křen je velmi bohatý zdroj vitaminu C, E, provitamínů A - karotenů, vitamínů skupiny B, minerálů (železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor), antibakteriálních a fytoncidních látek. Ze 100 g křenu získá naše tělo 50 mg vitamínu C. Obsahuje také hořčičné silice, glykosidy, sinapin.

Křenové listy obsahují vitamíny skupiny B, dále nechybí vitamín C (kyselina askorbová), nebo také P, či E. Kromě nich musíme zmínit také nezanedbatelný obsah síry, hořčíku, dále také vápníku, ale i draslíku.

Křen selský a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • od starověku se používal na obtížně hojitelné rány, omrzliny a k léčbě kloubů postižených revmatizmem (zevní použití strouhaného kořene nebo čerstvých listů), délka je závislá na zčervenání pokožky - prokrvení, cca 60 min., přikládáme pouze přes tkaninu
  • na bolesti kloubů a svalů (křenové placky - směs strouhaného křenu, octu a mouky) - vnější použití
  • povzbuzuje chuť k jídlu a činnost trávícího systému
  • při záněty dýchacích cest , nachlazení, zánětu průdušek, chřipce a astmatu, dokáže pěkně protáhnout dutiny
  • podporuje odkašlávání i při zánětu dýchacích cest
  • při problémech s hlasivkami (3 lžíce strouhaného křenu smícháme se syrovým vajíčkem a přidáme 2 lžíce medu) - cca1 lžíce denně - můžeme rozdělit do 3 částí
  • působí proti patogenům ve střevě
  • při chřipce, bronchitidě a kašli, neboť uvolňuje hlen (křenový sirup)
  • mírný močopudný účinek, podporuje tvorbu moči
  • používá se jako prevence zánětu močového měchýře
  • posiluje obranyschopnost organismu, přírodní antibiotikum (díky obsahu fytoncidů)
  • přírodní antiseptikum
  • při zánětu močového měchýře a močových cest
  • působí preventivně proti chorobám způsobeným bakteriemi, viry, houbami a prvoky
  • podpůrný prostředek při léčbě žloutenek, zánětů jater a vleklých infekcí močových cest i střev
  • křen se používal jako zelenina od starověku (listy do salátů, kořen k masu)
  • podporuje činnost žlučníku a jater
  • působí detoxikačně na játra (podporuje vyplavování škodlivých látek z organismu), vhodný při zánětech ledvin a ledvinových kamenech a jaterních chorobách
  • prospívá při revmatických potížích a ischiasu
  • posilují zuby a dásně při paradentóze (žvýkání kořene)
  • zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík)
  • podporuje střevní mikrobiotu, podporuje tvorbu trávicích šťáv, urychluje metabolismus
  • jako afrodisiakum doporučuje bylinkářka Mudr. Eva Moučková
  • na pigmentové skvrny, ekzémy a akné (křenový ocet)
  • od středověku patřil kořen křenu selského mezi nejčastěji doporučované byliky babek kořenářek
  • listy se používají jako obklady při otocích, dně a bolestech kloubů - nebo ve formě křenových placek
  • jako pleťovaná voda (macerát strouhaného křenu a jablečného octa - ředíme v poměru 1 : 1 s vodou)
  • prevence proti virům (tinktura)

Křen selský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Účinky křenových listů:

  • na odstranění solí z organismu a bakterií - obklady z čerstvých nebo spařených listů

Použití: mladé listy jako zelenina, na přípravu pomazánky, sirupu, vína, octu, křenových placek, koření - čerstvě nastrouhaný, sušený

  • čerstvě nastrouhaný kořen se pokape citronovou šťávou, aby si zachoval světlou barvu a ostrost
  • dlouhodobá konzumace není vhodná, může dráždit ledviny i žaludek
  • používá se k masu (uzeniny, ovar), k tvrdým sýrům, rybám, ale zejména k vejcím natvrdo
  • pokrmům dodá říz nebo je krásně zjemní
  • křenová pasta se používá jako dochucovadlo
  • tinktura z mladých listů - potíráme záda, ale i na klouby, nebo na svaly

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C, v ledničce vydrží několik týdnů, strouhaný se dá zmrazit

Použití: jako dochucovadlo v kuchyni do omáček, polévek, k masu, nejvhodnější je ve studené kuchyni, na přípravu tinktury, na výrobu křenového vína

Kontraindikace: při nadměrném užití může dojít k podráždění žaludku, žaludečních vředů, střev nebo ledvin, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: brukvovité (Brassicaceae)

Sběr: kořen, sklízíme třetím rokem na podzim nebo na jaře, nadhorní část - listy

Kořen: silně aromatický (při krájení a strouhání)

Bylinka s podobnými účinky: lžičník lékařský s obsahem vitamínu C proti kurdějím

Kombinace: křen lze kombinovat s rozetřeným česnek a s medem

Chuť: silně štiplavá

Lidové názvy: český ženšen, rostlina mládí, okolo pasek a potoků

Sušení: nařezané kousky kořene se suší ve stínu

Barva květů: bílé, kvete v červnu a červenci

Plod: šešulka

Množení: kořenovými řízky

Výskyt, stanoviště: vlhna písčitých místech podél rybníků a vodních toků

  • Žítková (2018)
  • Udolí Bílého Potoka (u Radoškova)

Permakultura: bylinka je vysoce odolná mrazu, křen má rád půdu plnou kompostu a draslíku, vyžaduje pouze občasné zalévání. Sklízí se po roce nebo roce a půl od výsadby, na jaře nebo na podzim

Signatura: mohutný kulovitý kořen, dlouhý cca 30 cm

  • barva kořene je povrchu hnědožlutá, uvnitř bílá
  • má schopnost regenerovat, obrůstat, houževnatá trvalka
  • má rád vlhké půdy (vyskytuje se podél vodních toků)
  • aroma (silice) vzniká při krájení nebo strouhání, když kořen rozříznete, enzym rozloží sloučeninu jménem sinigrin na látku allylisothiokyanát. Právě ten dává křenu jeho výmluvný zápach a dráždí vaše oči, noc i hrdlo (podobně jako cibule)

Jak vyrobit mazání na bolavé klouby?

4 lžíce bílého tvarohu smícháme se 4 lžícemi strouhaného křene na pastu a naneseme na bolavá místa ve vrstvě cca 5mm, ovážemě potravinářskou folií a necháme působit 10 min. po aplikaci ošetřované místo omyjte, proceduru opakujte po dobu 10 dní.

Jak připravit křenový med?

Ve sklenici smíchejte křen s medem. Uzavřete a dejte do lednice. Užívejte třikrát denně jednu lžičku, dětem bohatě stačí půl lžičky. Už po první či max. druhé dávce pocítíte, že se vám „spouští“ rýma, snadněji odkašláváte, lépe se vám dýchá a přestává bolet hlava.

  • 3–4 vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu
  • 3–4 kvalitního medu

Jak přípravit křenovou omáčku?

šálek nastrouhaného čerstvého křenového kořene, lžíci octa, špetku soli a 2–4 lžící vody rozmixujeme v robotu, ocet, který pomáhá stabilizovat enzymy, zabraňuje zhnědnutí křene a zachovává jeho chuť. Směs vydrží v lednici několik týdnů

Jak vyrobit křenový macerát?

strouhaný kořen křenu přidáme do 40 % alkoholu a necháme macerovat cca 21 dní, následně scedíme, užíváme cca 25ml denně - prevence proti virům

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...