Křídlatka japonská

Křídlatka japonská (Reynoutria japonica, opletka japonská) vytrvalá, invazní léčivá bylinka dorůstající výšky až 200 cm a vytváří nepropustné monokultury. Křídlatka je podobně jako š´tovík a reberbora zdrojem kyseliny šťavelové. V našich podmínkách dorůstají křídlatky až 3 metrů, lodyhy jsou silné až 3 cm uvnitř duté. Lodyha se rozvětvuje, na hlavních větvích jsou srdčité listy, s neznatelnými chloupky na spodní straně, listy jsou až 25 cm dlouhé, široké až 18 cm. Odlomené části lodyh a oddenků velmi snadno a rychle kořenují, vytvářejí souvislé porosty a vytlačují původní druhy.

  • křídlatka japonská – Reynoutria Japonka, v Asii se mladé výhonky této křídlatky konzumují a nazývají se horská zelenina sansai (výhonky jsou jemně kyselé)
  • křídlatka sachalinská – Reynoutria sachalinensis
  • křídlatka česká, vznikla křížením křídlatky japonské s křídlatkou sachalinskou, je obzvláště rozpínavá a proti mechanické i chemické likvidaci nejodolnější

Křídlatka japonská a její účinky:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • při borelióze - kořen (Vytásek)
  • proti plísním
  • používala se jako dekorativní rostlina do parků a zahrad
  • výhledově se vzhledem k jejímu bujnému růstu plánuje její využití jako obnovitelný zdroj energie
  • na nehojících se ran a proti rakovině žaludku a tlustého střeva (oddenek)
  • rostlina obsahuje látky resveratrol a protykyn, které příznivě ovlivňují cévy a srdce
  • pomáhá proti virům, parazitům, plísním (tinktura)
  • posíluje imunitu, působí proti kašli a chronickému zánětu průdušek
  • prevence proti rakovině
  • snižuje hladinu cukru, hladinu krevního tuku a cholesterolu

Použití: mladé listy jako špenát, do polévek

  • z mladých výhonků stáhneme vlákna, podobně jako rebarbory nebo chřestu a vhodí do vroucí vody, vaří se tak dlouho než se sytě zelená barva změní na světle zelenou, kolem 2 minut. Uvařené stonky se slijí a ihned přendají do ledové vody (přidáme pár kostek ledu), a nechají 8 -10 hodin macerovat, odstraní se případné svíravé látky. Výhonky potom scedíme, necháme okapat. Takto upravené výhonky můžeme použít upravené na sladko jako rebarboru, třeba rebarborový koláč. Nebo do salátů, osolené, přelité majonézou, se sojovou omáčkou atd.
  • kořen lze i sušit a připravit z něj odvar

Skladování: po usušení (můžeme i rozdrtit) skladujeme na suchém, temném místě v uzavřené nádobě

Kontraindikace: při chorobách ledvin, ledvinových kamenyech, artritidoě a dně, použití konzultujte s lékařem

Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)

Vůně:

Sběr: mladé jedlé výhonky s kyselou chutí (podobně jako šťovík), kořen vykopaný v listopadu

Barva květů: bělavá až žlutavá, kvete od července do září

Výskyt, stanoviště: nejvíce v blízkosti vodních toků a lidských sídel, většinou na vlhkých kyselých půdách

Sušení: v tenké vrstvě ve stínu do teploty 40°C

Plod: trojhranné nažky s křidélky

Množení: oddenky, semeny

Permakultura: luhováním listů ve vodě nebo alkoholu lze získat ochranný prostředek proti plísním, sama rostlina je velmi odolná proti plísním a jiným chorobám

Lidové názvy:

Signatura: invazivní statný druh podobně jako netýkavka žlaznatá, vytvaří souvislé nepropustné monokultůry

  • jako invazní rostlina, která se rychle šíří a vytlačuje původní druhy, se často se likviduje

Výroba tinktury: nejúčinnější je kořen vykopaný v listopadu se očistí, nakrájí a nechá 1 měsíc macerovat nejlépe v 80 % alkoholu

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

https://www.rybarskyrozcestnik.cz/atlasy/kridlatky-uporny-plevel-zelenina-i-lecivka/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

zobrazit více..
Loading...