Kvercetin

Quercetin (KWAIR-Suh-ten, kvercetin) je flavonoid (flavonol ve vázané i volné podobě), sloučenina nacházíející se v ovoci a zelenině. Flavonoidy začaly zajímat vědeckou obec, protože mají velký potenciál a příznivé účinky na lidské zdraví, např. quercetin je antioxidant, který má protizánětlivé, protinádorové a protivirové účinky. Flavonoidy byly objeveny až v roce 1930, a je objeveno více jak 3500 druhů.

  • Quercetin se nalezená ve slupce jablek, bobulích, čaji a červeném vínu.
  • kvercetrin se neničí tepelnou úpravou ani mražením

Quercetin (kvercetin) a jeho účinky:

  • pomáhá snížit zánět, eliminuje bolest
  • Quercetin tlumí uvolnění histaminu
  • chrání před kardiovaskulárními chorobami, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém
  • pomáhá normalizovat krevní oběh
  • pomáhá udržovat čisté a průchodné cévy
  • zlepšuje lipidový profil
  • zlepšuje výdrž a výkon při sportu
  • účinný na určité typy rakoviny (např. plíce, prostata)
  • snižuje krevní tlak
  • stablizátor žírných buněk - zabrání alergické dermatitidě
  • v léčbě astmatu
  • regulovat (snižovat) produkci histidindekarboxylasy, která přeměňuje přijímaný histidin na histamin
  • pomáhá při ochraně jater před alkoholovým poškozením
  • reguluje basofily a zabraňuje tak uvolňování histaminu
  • pro léčbu chronických zánětlivých onemocnění
  • chrání tělo před toxíny
  • regeneruje tkáně
  • kvercetin je zodpovědný za zlepšení hladiny cholesterolu a plaku v tepnách, působí jako jako prevence aterosklerózy a cévních příhod
  • působí proti stárnutí (silný antioxidant), potlačuje poškození DNA
  • zlepšuje kvalitu spermatu – podpůrná léčba při mužské neplodnosti
  • podávání quercetinu (společně s vitamínem C – 500 mg quercetinu + 250 mg vit.C) po dobu 8 týdnů může zlepšit parametry jako je bazální metabolický výdej, čistá svalová hmota
  • v těhotenství může přispívat ke správnému vývoji plodu

Zdroje quercetinu (kvarcetinu) v potravinách:

  • česnek (nejvíce ve slupce česneku) – slupku vysušte a pak rozemelte na prášek pomocí mlýnku na kávu. Jednu polévkovou lžíci na 250 ml vřelé vody a nechejte vyluhovat přes noc
  • libeček (170 mg / 100 g), čistí krev, detoxikuje organismus, ulevuje při revmatismu a dně, pomáhá při onemocnění dýchacích cest
  • kapary (čerstvé v průměru 230 mg quercetinu / 100 g)
  • jablka (v průměru kolem 4 mg na 100 g)
  • arónie (kolem 18 mg / 100 g)
  • borůvky (8 mg / 100 g)
  • černý bez (27 mg / 100 g)
  • goji (14 mg /100 g)
  • chřest (14 mg / 100 g)
  • šťovík tupolistý (86 mg quercetinu / 100 g a vysoký obsah železa!)
  • čerstvý koriandr (53 mg / 100 g)
  • syrové fenyklové listy (49 mg / 100 g)
  • syrová kapusta (23 mg / 100 g),
  • vařená cibule (24 mg / 100 g)
  • červená cibule syrová (32 mg / 100 g), nejvíce je ve slupce
  • papričky ancho (nebo-li poblano, 28 mg / 100 g)
  • listy ředkve (70 mg / 100 g)
  • rukola (66 mg / 100g )
  • pohanka (15 mg / 100 g)
  • chia semínka (18 mg / 100 g)
  • karobový prášek (58 mg / 100 g)
  • kakaový prášek (10 mg / 100 g)
  • quinoa
  • třezalka tečkovaná (quercetin je zodpovědný za žlutou barvu květů)
  • brusinky
  • švestky
  • brokolice
  • sladké brambory
  • ostropestřec mariánský – semena
  • vrbovka malokvětá
  • kalísie vonná, zdroj kvercetinu a kempferolu
  • rdesno ptačí, obsahuje flavonoidy, třísloviny, kyselinu křemičitou, silice, slizy, minerální látky a látku kvercitrin, která má antioxidační účinky
  • fenykl je zdrojem lavonoidů (kempferol, kvercetin)
  • pažitka
  • Mangold je cenným zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu, železa, zinku, selenu, mědi, manganu, vitamínů skupiny B (B1, B2, B5, B9, B12), vitamínu C, A, dále pak rutinu, kvercetinu i vlákniny
zobrazit více..
Loading...