Kyselina glycyrrhizová

Kyselina glycyrrhizová je obsažená v kořenu lékořice lysé, hlavní účinnou látkou je triterpenoidní (steroidní) saponin glycyfrrhizin (neutralizační činidlo pro toxiny). Strukturálně jde o saponin používaný jako emulgátor a gelotvorné činidlo v potravinách a kosmetice.

Zdroje kyseliny glycyrrhizové:

  • lékořice lysá kořen - Glycyrrhiza glabra, (obsahuje až 23 procent), používá se jako přírodní sladidlo
  • extrakt z kořene lišejníků po maceraci a varu ve vodě

Kyselina glycyrrhizová, její účinky a použití:

  • je cca 10 -50 x sladší než bílý cukr (sacharóza) - glycyrrihzin
  • používá se k potlačení pocitu žízně a utlumení dráždivosti ke kašli
  • má podobný účinek jako kortizol
  • má protizánětlivý, antimikrobiální a analgetický účinek
  • pomáhá při nedostatku kortizolu (přírodní zdroj kortikoidů)
  • chrání proti růstu bakterií Helicobacter pylori a zároveň pomáhá při léčbě dyspepsie a zhoršeného trávení
  • snížuje riziko vzniku rakoviny jater u lidí s chronickou hepatitidou C (Japonsko)
  • od starověku je kořen lékořice považován za vynikající protilátku při léčbě otrav a intoxikace -  glycyrrhizin, neutralizační činidlo pro toxiny
  • ochucovací činidlo v tabákovém průmyslu
  • přírodní látka zvýrazňující chuť a vůni (glycyrrhizin)
  • přírodní emulgátor v kosmetice a potravinách (glycyrrhizin)
  • napomáhá vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl, respektive sodík v ní obsažený, a podporují vylučování jeho konkurenta, draslíku (glycyrrhizin)
  • zvyšuje krevní tlak (glycyrrhizin)
  • více

Vedlejší účinky: snížení hladiny draslík v krvi a to muže ovlivnit rovnováhu tělních tekutin a funkci nervů. Nadměrná a opakovaná spotřeba černé lékořice, a to i v mírných množstvích, je spojeno se zvýšením krevního tlaku, může způsobit nepravidelný srdeční rytmus a nežádoucí interakce s léky na předpis.

Obchodní název: Epigen, Glycyron

zobrazit více..
Loading...