Kyselina máselná
Kyselina máselná (butanová kyselina, je cítit jako žluklé máslo). Kyselina máselná (olejovitá bezbarvá tekutina, rozpustná ve vodě, jde o nasycenou mastnou kyselinu) je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach, protože při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku.
Kyselina máselná a její účinky:
- je hlavním zdrojem energie pro epitelové buňky tlustého střeva (kolonocyty, buňky ve výstelce tlustého střeva), pomáhá jim správně fungovat a udržuje integritu střevní výstelky
- brání v něm rakovinovému bujení (inhibuje násobení rakovinných kolonocytů a stimuluje apoptózu v buňkách)
- působí příznivě na enterický nervový systém
- je významný účastník komunikace mezi zažívacím ústrojím a mozkem
- chrání mozek před nebezpečnými účinky mírného zánětů, způsobeného nesprávnou výživou
- psy, když máme strach to cítí, protože naše tělo produkuje kyselinu máselnou
- kyselina máselná je používána pro výrobu pachových ohradníků proti zvěři (patří k nejvíc zapáchajícím látkám v přírodě)
Jak získat více kyseliny máselné ve střevech? Jíst potraviny, které mají hodně vlákniny a rezistentní škrob. Tyto látky by měly působit jako živiny pro vhodné bakterie střev.
Zdroj: Druhý mozek
zobrazit více..