Leptin

Leptin je hormon (sytosti a hladu), který ovlivňuje naše stravování a rozhoduje mimo jiné o tom, kdy uložit kalorie jako tuk, a kdy je třeba spálit tuk. Lektiny blokují účinek leptinu a následně, naše ovládání chuti a nasycení (přejídáme se a nespalují se tuky). Vysoká hladina leptinu signalizuje podle Margit Slimákové, že máme zastavit příjem potravy (jsme sytí), nízká hladina naopak vede ke stimulaci receptorů v mozku (hypothalamus) a my pociťujeme hlad.

  • organismus neustále nastavuje bazální hladinu leptinu (může však dojít ke ztrátě senzitivity na leptin, důsledkem je obezita)

Leptin a jeho účinky:

  • podporuje růst cév, kostí a chuť k jídlu
  • leptín se vytváří v tukové tkáni a cirkuluje v celém těle
  • reguluje příjem a výdej energie a metabolismus
  • podporuje imunitní systém a reprodukční systém
  • podporuje proces hubnutí, protože ovlivňuje způsob jeho využití (uložit nebo spálit)
  • při rychlé ztrátě hmotnosti (dieta, liposukce také dochází k rychlé ztrátě tuků a tím i leptinu a tím se spouští proces dynamické rovnováhy těla, cítíme hlad, sníží se funkce štítné žlázy a metabolismus, Oorganismus zareaguje zvýšením anabolických reakcí (ukládání zásob) a hladem
  • leptin je citlivější na hladovění než na přejídání
  • hladina leptinu vzrůstá také se zvýšenou hladinou inzulinu
  • kvalitní 8 hodinový spánek totiž hladinu leptinu přirozeně zvyšuje – organismus chce, abyste jsme přes noc odpočívali (bez stravy)
  • fruktóza omezuje schopnost leptinu přecházet z krve do mozku a dostat se k hypothalamu, tím se omezuje reakce organismu na hladinu leptinu

Jak dostat hladinu leptinu do rovnováhy:

  • vyřazení všech extrémních a rychlých diet
  • omezit příjem cukrů
  • konzumace tuků, zejména omega 3
  • pravidelný denní režim s dostatečným pitným režimem, aktivním pohybem a kvalitním spánkem
zobrazit více..
Loading...