Macerování

Při macerování (máčení) se ovoce, obiloviny, ořechy, semínka, luštěniny, případně bylinky, části stromu nebo koření louhují po určitou dobu v alkoholu, ve vodě nebo oleji.

  • silnější alkohol (90%) maceraci urychluje, slabší (např. 40%) naopak prodlužuje
  • macerování v alkoholu může trvat od hodin až po roky
  • macerovat můžeme také v oleji

Co vše můžeme macerovat?

  • bylinky nejčastěji v sušené podobě, mají větší koncentraci výživných látek, čerstvé jsou aromatičtější, neobsahují tolik výživných látek
  • kořeny, kůra a tvrdé plody – je dobré tyto části co nejvíce rozdrtít na menší kousky
  • květy a listy rostlin, už v nízkoprocentním alkoholu se uvolňují vonné, barvicí i chuťové látky snadno a rychle
  • koření
  • ovoce
  • sušená kůra citrusových plodů
  • a další

Máčení, klíčení ve vodě

pro máčení ve vodě jsou vhodné semínka, ořechy, obiloviny, pohanka. Mačením jsou uvedené potraviny lépe stravitelné. Další možností je fermentace, které se nejčastěji používá u zeleniny (kvašené zelí, okurky atd.). Další alternativou je klíčení semínek (ječmen, řeřicha, vojtěška, hrách, brokolice) obilovin, luštěnin...

Semínka

semínka zalijeme vodou a pár hodin nechat nabobtnat. Semínka pustí sliz a jsou tak lépe stravitelné v trávícím traktu a mohou se využít včechny obsažené žininy. Nejčastěji se používají
  • chia semínka
  • bazalková semínka
  • lněná semínka - máčení 8hod., neklíčí
  • sezamová semínka - máčení 8 hod., klíčení 1-2 dny
  • dýňové semínko - máčení 1-4 hod., 1-2 dny
  • slunečnicová semínka - máčení 2 hod., klíčení 2-3 dny
  • konopná semínka neloupaná - máčení 6-8 hodin, klíčení 2-5 dní
  • zeleninová semínka

Ořechy

  • vlašské ořechy - máčíme min. 4- 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
  • kešu - stačí cca 2-3 hodiny, neklíčí, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
  • para ořech - nemáčíme
  • pekanový ořech - máčíme 4-6 hodin
  • makadamový ořech - nemáčí se
  • mandle - peckovice máčíme cca 8 - 12 hodin
  • lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny

Luštěniny

  • faole adzuki- máčení 8 hod., klíčení 3-5 dní
  • fazole mungo - máčení 24 hodin, klíčení 2-5 dní
  • cizrna - máčení 12 hod., klíčení 15 hod.
  • čočka - máčení 8hod, klíčení 12 hod.

Obiloviny

Obilí dáme do vhodné nádoby (dobře poslouží například zavařovací sklenice), zalijeme vodou, a necháme bobtnat. Délka máčení závisí na mnoha faktorech, především na druhu a stáří semínek. Necháváme je ve vodě tak dlouho, až naberou dostatek vody, změknou a dají bez potíží rozkousnout. Alespoň 2x denně vyměňujeme vodu v nádobě, aby se nezačala kazit, je-li teplo, i vícekrát. Oves obvykle stačí máčet 1-1 den, žito až 2 dny. Pokud obilí potom hned nespotřebujete, už je nemáčejte, jen uchovejte v ledničce, a přibližně 2x denně proplachujte čistou vodou. Obilky zůstanou “živé” po několik dní.
  • ječmen - máčí se 6-8 hod., klíčení 2dny
  • quinoa - máčí se 2 hodiny, klíčí 1-2 dny
  • pohanka - máčí se 15 min., klíčí po 1-2 dnech
  • proso - máčení 8 hodin, klíčení 2-3 dny
  • oves
  • žito - máčí se 8 hodin, klíčení 2-3 dny
  • pšenice - máčí se 7 hodin, klíčení 2-3 dny

Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.

Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Obiloviny lze kombinovat se zeleninou ovocem i luštěninami

zobrazit více..
Loading...