Ostružina
Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) je trnitý keř, který roste volně v přírodě s obloukovitě převyslými šlahouny, plodem jsou černé ostružiny (černice), které jsou zdrojem bioflavonoidů, vody, taninů, vitamínu A, C, E, vitamínů skupiny B (B3, B9), draslíku, hořčíku, železa, fosforu, vlákniny, cukrů a přírodních látek.
- ostružiníkové listy obsahují spoustu prospěšných látek, včetně antioxidantů, organických kyselin, pektinu, vitaminů skupiny B a požehnaného množství vitaminu C a minerálů vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa
Ostružiny a jejich účinky:
- předchází nádorovým onemocněním
- podporuje regeneraci, posiluje imunitu, zlepšuje celkovou tělesnou kondici a přispívá k léčbě křečových žil i hemoroidů
- při arterioskleróze, angíně, chrapotu či zvětšené štítné žláze
- podporuje snižování horečky a léčbě zánětů a nachlazení (zdroj přírodních salicylátů)
- podporuje zdraví srdce
- podporují tělesnou i duševní svěžest
- působí proti stařecké demenci
- podporují detoxikaci, chrání játra i štítnou žlázu
- staví krvácení (listy)
- močopudné účinky (list)
- působí protizánětlivě a svíravě, při nemocech trávicí soustavy, zejména průjmu (listy)
- při kašli a zánětech ústní dutiny nebo horních cest dýchacích (list)
- urychlují hojení ran a léčí vyrážky (listy)
- působí proti průjmu
- čistí krev
- zdroj antioxidantů, více než jahody a maliny
- podporují proces hubnutí, mají nízkou energetickou hodnotu
- na přípravu čaje (listy)
- ve středověkém klášterním léčitelství se používal jako protizánětlivý prostředek při vředech, popáleninách a bradavicích nebo proti prsním onemocněním a k posílení dásní
- žvýkání listů ostružiníku zmírňuje krvácivost dásní a mírní bolest krku (podobný účinek má i nálev)
- více
Použití:
Kontraindikace: alergie na acylpyrin
Čeleď: Růžovité (Rosaceae)
Barva květů: bílá až narůžovělá, kvete květen až červen
Sbět: plod a listy
Podobné varianty: beztrný ostružiník, malinoostružiník
Výskyt, stanoviště: invazivní druh, roste v lesních křovinách a na kamenitých stráních, pasekách a pobřežních houštinách
Permakultura: zdroj bobulovitého ovoce, ostružiník a jeho plody a listy jsou součástí jedlého lesa, používá se jakohraniční keř do živých plotů
Magie bylinek a rostlin: listy a plody ostružiníku přinášejí bohatství a zdraví
- Keltové používali devět lístků, které předtím namočili v pramenité vodě při zaříkavadlech
Planeta: Venuše
Znamení: skopec
Živel: voda
Bůh: bohyně: Brigit
Polarita: ženská
Legendy, pověsti, mýty: Podle legendy na svátek sv. Michala (11. října) leze ďábel do ostružiníkového křoví, plije na něj, a proto by se ostružiny neměly po tomto datu sbírat. V keltských zemích se ostružiny nejedly, protože patřily skřítkům a jiným nadpřirozeným bytostem.
Podle pověsti byl ostružiník jednou z rostlin, z nichž byla spletena Ježíšova trnová koruny. Současně se traduje, že Ježíš používal „požehnaný ostružiník" k pobízení osla, na němž jel o květné neděli do Jeruzaléma, a také jako bič při vyhánění penězoměnců z chrámu.
Prutem z ostružiníku měl omotanou hůl i strážce Krušných hor (Erzgebirge) - jako duch a ochránce Krušných hor, vládnoucí magií, který na sebe bere různé podoby zvířat, porostů, nebo věcí
Lidové názvy: morátum, ježiník, černice, černá malina, vostružiník
Signatura: keř s ostny
Jak fermentovat listy ostružiníku (jahodníku a maliníku)?
nasbírané listy necháme půl dne až 1 den na stinném místě zavadnout a ty potom rozložíme do tenké vrstvy a válečkem je pomačkáme. Potom je rozložíme na plátno (100%balna), stočíme jako štrůdl a uložíme na teplém místě. Po dvou dnech smotky rozbalíme a drogu dosušíme ve stínu. Nálev z fermentovaných listů se pije jako náhražka čínského čaje