Prebiotika
Prebiotika jsou nestravitelné dietní vlákniny, které selektivně stimulují růst užitkových bakterií hrubého čípku v hostitelské mikrobiologii. Bifidobakterie a laktobacily patří mezi nejznámější z nich.
Prebiotika jsou komplexní uhlohydráty, které nejsou tráveny horním gastrointestinálním traktem, ale ve finální části jsou zkvašeny "dobrými" bakteriemi přítomnými v tlustém střevě. V důsledku toho nejsou zdrojem energie pro střevní buňky, ale jsou základními substráty pro určité mikroorganismy, zejména ve vaginální a intestinální mikroflóře (mikrobiota).
- prebiotika jsou komplexem sacharidů, kterými se probiotika živí
Kde můžete najít prebiotika?
Je to strava, kterou podporujete svou mikrobiologickou látku a tím ovlivňuje její rozmanitost a složení. Proto je klíčovým prvkem při zachování rovnováhy v bakteriální flóře rozmanitá strava, která upřednostňuje potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je čerstvé ovoce a zelenina.
Mezi nejčastěji používanými prebiotiky jsou fruktany, zejména inulin, a fruktooligosacharidy. Některé potraviny jsou obzvláště na ně bohaté:
- banány, rajčata, cibule a česnek obsahují oligosacharidy,
- česnek s cibulí si v probiotické rovině vedou lépe než jiná zelenina, ovoce či obilniny
- endivie, čekanka a artyčoky obsahují inulin,
- kompletní obiloviny obsahují odolný škrob
- topinambury, luštěniny
- pampeliška, lopuch - kořen, (doporučované též bylinkářkou Elenou Zajcevou)
- chlorella, zdroj probiotik a prebiotik, podporuje mikrobiotu
Prebiotika, účinky:
Prebiotika mají velký terapeutický potenciál pro choroby spojené s dysbiózou , jako jsou infekční střevní onemocnění nebo alergie. Přesto, stejně jako u probiotik, bude nutné určit druh prebiotika, které má být použito, dávka, způsob podání a potvrzení jejich účinnosti.