Solanin

Solanin je toxický glykoalkaloid, který má podobu bílé krystalické látky (jehličkové krystaly) s hořkou chutí. Solanin se běžně vyskytuje v lilkovitých rostlinách (nezralá rajčata, zelené a silně naklíčené brambory) a slouží jako ochrana rostliny před škůdci.

Solanin a jeho účinky:

  • solanin může způsobit otravu, působí negativně na nervový systém a způsobuje záněty
  • častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu
  • při konzumaci brambor, které by měly být zdrojem energie, musí tělo odbourávat toxický solanin
  • solanin přirozeně chrání nezralé hlízy brambor před okusem a jeho koncentrace se zvyšuje se světlem a při klíčení (při skladování)
  • bramborový škrob s názvem Solamyl je také zdraví škodlivý
  • brambory ucpávají žíly a cévy, obsahují stále vyšší procento jedu solaninu, který se ukládá u srdce a na malém mozku. Solanin způsobuje tlak i bolestivost u srdce, při větší dávce i nedomykavost chlopně, bolesti hlavy

Zdroje solaninu v rostlinách:

  • brambory
  • lilek potměchuť
  • lilek černý

Jak eliminovat obsah solaninu v bramborách?

  • pří vaření brambor přidáme nakrájenou mrkev, hodně nedrceného kmínu a sůl (nebo stačí pouze sůl a kmín)

Jako zdravou alternativu brambor můžeme používat tuřín a batáty (sladké brambory)

zobrazit více..
Loading...