Šťavel kyselý
Šťavel kyselý (Oxalis acetosella) je lesní bylina dosahující výšky max. 15 cm s bílými kvěry, zelenými listy s plazivým kořenujícím oddenkem (vzhledově připomímá listy jetele). Listy obsahují bílkoviny, sacharidy, kyselina šťavelová, slizy, enzymy, minerální látky.
- před použitím můžeme kyselou chuť a negativní účinky kyseliny šťavelové neutralizovat pomocí mléka, smetany, vajec nebo sýra (váží na sebe kyselinu šťavelovou
Šťavel kyselý a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- listy obsahují kyselinu šťavelovou, která dává listům charakteristickou chuť (podobně jako šťovík)
- pomáhá při pálení žáhy
- pro zevní potírání rakovinových útvarů (lisovaná šťava z listů)
- vhodný při žloutence, zánětech ledvin
- účinky jsou podobné jako u šťovíku kyselého
Použití: pouze čerstvé listy pro přímou konzumaci (pouze v malém množství), do salátů, na přípravu šťávy, na přípravu čaje
Kontraindikace: nevhodné pro kojící a těhotné ženy, při dně, nedoporučuje se také lidem náchylným k ledvinovým nebo močovým kamenům, po tepelné úpravě je šťovík bezpečný, použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách
Stanoviště, výskyt: na vlhkých stinných místech v půdach s dostatkem živin, na místech s vyšší koncentrací lesů a v pahorkatinách a horách, u potůčků, v roklinách, vytváří na lesní půdě celé koberce
Sběr: listy (v dubnu a květnu) i květ (květen - listopad)
Květ: bílé, růžové, fialově žilkované se žlutým středem
Sušení:
Vůně:
Chuť mladých listů: výrazná kyselá
Čeleď: šťavelovité (Oxalidaceae)
Upozornění: listy jsou při konzumaci většího množství ( 5g) jedovaté, u otráveného je třeba vyvolat zvracení (není-li spontánní) a podat mu aktivní uhlí, v těžších případech je nutné přivolat lékařskou pomoc.
Záměna:
Lidové názvy: zaječí jetel
Signatura: 3 trojlístek, jednotlivé listy mají srdčitý tvar, květy se na noc zavírají
Jak připravit čaj ze šťavelanu?
1 polévková lžíce listů se zaleje 1/2 litru vřelé vody a krátce se vyluhuje
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK