Šťovík kyselý
Šťovík kyselý (Rumex acetosa) je vytrvalá, plevelnatá, nenápadná bylina dorůstající do výšky až jeden metr s vysokým obsahem vitamínu C, obsahuje dále provitamín A, B1, B2, B6 a B9, kyselinu šťavělovou (narušuje hospodaření s vápníkem a využitelnost železa) antrachinony a další organické kyseliny. Šťovík je také dobrým zdrojem minerálů (hořčík, mangan, draslík, železo).
- před použitím můžeme kyselou chuť a negativní účinky kyseliny šťavelové neutralizovat pomocí mléka, smetany, vajec nebo sýra (váží na sebe kyselinu šťavelovou)
Šťovík kyselý a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj elektrolytů
- čerstvý byl v minulosti vhodný pro námořníky při kurdějích (vitamin C)
- čistí střeva a podporuje peristaltiku střev
- vhodný na jarní detoxikační kůru (odvar z listů)
- močopudné účinky
- uvolňuje dýchací cesty, rozpouští zatuhlé hleny, léčí záněty vedlejších nosních dutin
- čistí krev a odvodňuje
- podporuje krvetvorbu a vhodný při anémii (železo)
- podporuje mozek a jeho funkce
- povzbuzuje činnost tlustého střeva, podporuje chuť k jídlu
- podporuje stav sliznic
- stimuluje činnost jater a pročišťuje trávicí trakt
- povzbuzuje a pomáhá proti únavě
- významná pylotvorná bylina
- na zánět dásní, afty a opary (kloktat odvar)
- může pomoci i s kožními nemocemi (obsahuje kyselinu šťavelovou)
- upozornění: kyselina šťavelová z organismu odčerpává vápník a dokáže zlobit v močových cestách (vznik kaménků)
Použití: čerstvé listy pro přímou konzumaci, do salátů, při úpravě vajíček, pro přípravu čaje a obkladů
- je ochucovadlem polévek, omáček na těstoviny, přísadou do salátů, dipů nebo bylinkových másel
- můžete ho přidat do polévek, salátů, majonéz či omáček
Kontraindikace: nevhodné pro kojící a těhotné ženy, při dně, nedoporučuje se také lidem náchylným k ledvinovým nebo močovým kamenům, po tepelné úpravě je šťovík bezpečný, použití konzultujte s lékařem
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách
Stanoviště: šťovík má rád půdy vlhké až mokré, úživné, bohaté dusíkem, neutrální až kyselé, na loukách, pastvinách, podél cest, v blízkosti řek, kvete od května do června
Sběr: světle zelený mladý list (duben - květen), během celé sezóny se sbírají mladé výhonky - odenky
Sušení:
Záměna:
Chuť mladých listů: výrazná kyselá
Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)
Lidové názvy: kyseláč luční, šťovík obecný, šťavel, kyseláč, kyselanda, kyslička, kobylí šíp
Signatura:
Jak připravit odvar ze šťovíku?
Nakrájené lístky šťovíku zalijte horkou vodou, nechte je vylouhovat a vychladnout
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK