Trnka
Trnka obecná (Prunus spinosa, slivoň trnka) je trnitý rozložitý keř dorůstající výšky cca 3-4 metry, který roste ve společenstvech.- vytváří rozsáhlé houštiny. Plody obsahují především vitamíny C, A, E, třísloviny, kyanogenní glykosid amygdalin, antokyanový glykosid, pektin, organické kyseliny včetně vitaminu C a další látky.
- trnky jsou příbuznými švestek, mirabelek nebo slívek
Trnka (květ a plody) a její účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- působí proti průjmu, zvracení a nadýmání (plod)
- snižuje krevní tlak
- antioxidant
- podporují zvýšení imunity, prospívají při zvýšeném stresu
- působí lehce projímavě a zlepšuje látkovou výměnu
- žvýkání plodů podporuje tvorbu slin
- podporuje kvalitu pleti a blahodárně působí na ekzémy nebo lupénku
- pomáhají při ledvinových potížích (listy)
- působí diureticky, při potížích s močením (květy)
- posilují organismus, povzbuzují trávení, pomáhají při křečích (plod)
- čistí krev
- při zánětech ústní sliznice nebo při bolestech v krku, při rýmě a zánětech dýchacích cest
- trnky jsou zdrojem potravy pro ptactvo v zimním období
- třísloviny, kyseliny a vitamin C se nejlépe uvolňují poté, co plody přejdou mrazem
Použití: pro přípravu čaje (květ), plod pro přímou konzumaci, na připravu vína
Skladování: po usušení skladujeme na suchém, temném místě v uzavřené nádobě
Sušení: ve větranném a stinném místě (plod, květy), sušené plody jsou tvrdé, mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť
Kontraindikace:
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Dřevo: velice těžké a tvrdé, na výrobu holí nabo na soustružení
Chuť plod: trpká, kyselá, svíravá
Vůně:
Sběr: kvetoucí nať (od května až do října), plod se sbírá po prvních mrazech, listy
Sušení:
Barva květu: bílá průměru až 20 mm, kvete březen až duben
Plod: tmavo modrá peckovice trnka (říjen, listopad), trnky jasně modrou slupku, zelenožlutou dužinu
Výskyt, stanoviště: slunná místa, vápenaté půdy, na mezích, skalách, pastvinách
Lidové názvy: loh, lop, trn, trní
Permakultura: slouží jako hranice pro zadržování dobytka či na oddělení hranice pozemků, podobně jako šípek, hloh a další keře
- používá se na zpevnění půdy na různých svazích a náspech (rozsáhlý kořenový systém)
Signatura: pioinýrská dřevina, která vytěsňuje bylinkovou vegetaci s rozsáhlým kořenovým systémem
- trnitý keř s bílými květy
Jak připravit trnkové víno (alternativa portského vína)?
smícháme níže uvedené ingredience, zalijeme je vínem a necháme 2 týdny macerovat, denně směs protřepáváme, nakonec přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a skladujeme v lednici
- na podporu trávení a imunity, užíváme 25ml denně
Ingredience: 2 šálky nasekaných trnkových plodů, 1000ml kvalitního červeného vína, půl lžičky mleté skořice, 6 ks tlučených hřebíčků, 4 ks tlučeného badyánu
Jak připravit trnkové likér?
natrhané trnky očistíme (cca 3kg), rozmačkáme i s jádry a vložíme do pětilitrové nádoby, přidáme několik kousků pravé skořice, jeden a půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku a 15 kusů hřebíčku Zalijeme 2000 ml vodky, aby byly trnky zcela ponořeny. Necháme 30 dní stát, občas ale důkladně protřepeme. Po měsíci svaříme 1500 ml vody se 1000 g cukru na sirup, necháme vychladnout. Směs z nádoby scedíme, trnky důkladně vymačkáme a smícháme s připraveným sirupem, necháme 12 - 24 hodin sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stoříme do lahví nejlépe hadičkou.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK