Vavřín vznešený
Vavřín vznešený (Laurus nobilis, vavřín ušlechtilý, bobkový list) je stálezelený keř dorůstající výšky až 2,5 metrů. Vavřín je rostlina bohatá na silice a terpenické látky, které silně působí na lidský organismus nejrůznějším způsobem.
- Vavřín indický (Litsea glutinosa), zvaný také puso-puso, přírodní antibiotikum
Vavřín vznešený (bobkový list a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- používá se jako koření na dochucení potravin
- má schopnost detoxikovat organismus, podporuje trávení a zpomaluje stárnutí
- reguluje hladinu cukru v krvi, takže je vhodný při mírnění diabetických obtíží
- působí protizánětlivě, posiluje srdeční sval
- na bolestivé klouby (rozdrcené listy v olivovém oleji)
- ve formě obkladů je vhodný na bolavé svaly (odvar)
- podporuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění (odvar)
- dokáže zlepšit paměť, zbystřit smysly (ihalace)
- magická vůně ovlivňuje naši psychickou pohodu, snižuje stres a zlepšuje dýchání
- působí proti virovým infekcím a chřipce
- na revmatické obtíže
- odporuje šatní a potravinové moly
- více
Vavřín pravý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
- Normální funkce oběhové soustavy
Použití: sušené listy jako koření do omáček a polévek, na přípravu odvaru, jako vykuřovadlo
- lze jej přidat do omáček, polévek, marinád a použít i při pečení masa
- hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky ke zvěřině
- při nakládání masa, ryb, hub či okurek a další zeleniny
Upozornění: během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem, terpenické látky jsou ve vyšší koncentraci jsou toxické, může způsobovat halucinace, závratě, zmatení, nekontrolovatelné usínání či dokonce ztrátu vědomí a v závažnějších případech kóma
Sušení:
Čeleď: vavřínovité (Lauraceae)
Výskyt, stanoviště:
Barva květů: bělavá nebo žlutá
Vůně: aromatická
Listy: kožovité, protáhlé řapíkaté listy
Lodyha:
Sběr: listy
Plod: červeno hnědé bobule
Magie bylinek: bylinné vykuřovadlo, obsahuje éterické oleje, především eukalypt, který uvolňuje dýchací cesty a snižuje napětí
- listy vavřínu je od antických dob pokládány za symbol vítězství
- v lidovém čarodějnictví měl vavřínový list pověst jako rostlina očisty a věšteb
Lidové názvy: bobkový list, vavřín, bobek, vavřín ušlechtilý
Signatura:
Čaj z bobkového listu vytvoříte ze lžičky nasekaných vavřínových listů, které přelijte 3 dl vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.
Nálev z bobkového listu vytvoříte ze 2 středně velkých bobkových listů zalitých 1 litrem vroucí vody. Nechte pak 5 minut louhovat. Lze přidat i do koupele.
Bobkový olej se maže na bolestivá místa, zabírá i při úrazech a pohmožděninách. Vezměte 50 g bobkového listu, dejte do láhve a zalijte alespoň 70% lihem. Poté nechte 24 hodin louhovat, přidejte 1 litru olivového oleje a zahřívejte ve vodní lázni 5 až 6 hodin, ale nevařte. Následně vše přefiltrujte přes jemné plátno.
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK