Wasabi
Wasabi (Japonský křen, Wasabia japonica) je léčivá kořenová bylinka dorůstající výšky až 30 cm (je příbuzný našeho křenu), je zdrojem vody (cca 70%)vlákniny,sacharidů, proteinů, minerálů (vápník, mangan, zinek, sodík, draslík, hořčík, měď) a vitamínu B1, B2, B3, B5, B6, B9, A a C.
- upozornění: pasta z wasabi (namida) se často padělává z kořene křenu a aromatických ochucovadel a různých barviv
Wasabi a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- přírodní antibiotikum
- podporuje imunitní systém, antioxidant, působí proti buněčnému stárnutí
- antibakteriální, protizánětlivé a protirakovinové účinky
- prospívá při neurodegenerativních onemocněních
- podporuje mozek a mozkové funkce
- zdroj elektrolytů
- působí proti žaludečním vředům
- obsažené isothiokyanáty mohou být schopny podporovat programovanou buněčnou smrt (apoptózu), do 24 hodin od jejího příjmu
- podporuje detoxikaci jater
- snižuje otoky a záněty v kloubech, které jsou typické pro artritidu
- působí proti respiračním patogenům
- strohaný čerstvý kořen může zvýšit práh bolesti
Použití: čerstvé oddenky nebo ve formě zelené pasty, jako koření pro sashimi a sushi, listy se používají do salátu
- nastrouháný oddenek po 15 min. ztrácí aromatické látky
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Sušení:
Čeleď: brukvovité (Brassicaceae)
Výskyt, stanoviště: Japonsko, v blízkosti vodních toků
Barva květů: bílá
Chuť:ostrá, hořká, aromatická
Listy:
Lodyha:
Sběr: listy, oddenek
Plod:
Bylinký s podobným účinkem: křen, čínská hořčice
Magie bylinek:
Lidové názvy: japonská ředkev, japonský křen
Permakultura: wasabi můžeme v našich zeměpisných šířkách v květináči, optimální teplota pro růst je 8-18 °C
Signatura: pikantnost wasabi není cítit na jazyku, jak tomu obvykle bývá u pikantních pokrmů, ale štiplavá chuť je cítit především v nose, v krku a v čelní části hlav
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK