Hovězí maso z krav pasoucích se volně na loukách
je nejvhodnější pro konzumaci. Pro výběr správného kvalitního masa je důležitý věk ( min.starší 30 měsíců) , pohlaví, hmotnost, plemeno - není úplně podstatné, místo, zrání masa - je přírodní proces, kdy vlivem proteolytických enzymů dochází ke štěpení bílkoviných svalových struktur a tím ke zlepšování kulinářských vlastností masa, zejména jeho křehkosti, jemnosti. Tento proces je žádoucí s výjimkou ryb u všech druhů masa, ale u hovězího je nezbytný. (např. pro steak je doba zrání 5 měsíců), výživa zvířete (důležitá pro vznik travního masa, krmenení -pouze pastva, seno, senáž). atd... Výraznější červené zbarvení je signál pro správnou volbu masa.
Hovězí maso je zdrojem bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínu B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E, K, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, sodíku, zinku, manganu a fosforu
- vyrovnává stresové hormony a podporuje průtok krve do mozku
- zdroj Cholinu, kompletních bílkovin, karnitinu
- brainfood
- poskytuje energii pro mozek
- více
Mušle, mořské plody
měkkýš (slávky) je jedním z největších přírodních zdrojů vitaminu B12, živina která chrání váš mozek . Slávky jsou zdrojem proteinů, uhlohydrátů, selenu, zinku, vápníku, hořčíku, železa, vitamínu B9, B12.
- brainfood
- nízký obsah kalorií
- při bolestech kloubů
- pro vegany jako zdroj vitamínu B12
Ovesné vločky
Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6, B9 a E, železa, vápníku, fosforu a lecitin.
- podporuje paměť a koncentraci
- poskytují energii a výživu pro mozek (lecitin a vitamíny skup. B)
- lehce stravitelné, zdroj vlákniny
- snižuje krevní tlak
- tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy
- posiluje organismus při rekonvalescenci
Olivový olej
olivový olej obsahuje skvalen, omega 3, 6, 9 kyseliny, vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu.
- snižuje záněty v těle
- mírní projevy migrény
- zdroj zdravých tuků a polyfenolů
- působí proti zácpě
- působí proti stárnutí
- podporuje trávení
- podporuje vstřebávání vápníku
- působí proti depresím a stresu
- působí protizánětlivé, protirakovinné, antioxidační účinky
- chrání proti Alzheimerově chorobě
Máta peprná
Máta patří mezi nejpoužívanější byliny a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě. Využíváme z ní nejčastěji listy, které se sbírají v době před rozkvětem - někdy až 3krát ročně (vždy po novém obražení). Máte je zdrojem silic, mentolu, tříslovin, flavonoidů a fenolů.
- zvyšuje bdělost
- přírodní stimulant
- podporuje paměťové funkce
- posiluje nervovou soustavu
- působí proti impotenci
- zlepšuje tělesnou kondici
- zmírňuje nadýmání
významný zdroj roslinné omega 3 a zdrojem vitamínu A, E, D, B1, B2, B3,B5, B6, B12 a kyseliny listové. Z minerálů obsahuje zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen.
- zdroj Tryptofanu
- podporují hubnutí
- brainfood
- snižují sociální úzkost
- více informací a účinky
- příznivě působí na prostatu
- více