14 potravin, které dokážou odrazit nemoc

Potraviny mohou zachránit život. To není přehánění. Ale pokud říkate "ano" na nesprávnou výživu přeplněným cukrem, průmyslovými tuky, soli, přebytečným masem a rafinovanou moukou, můžete být na cestě ke zdravotní katastrofě. Připravit správné potraviny na talíř tak, aby jste mohli odvrátit přibývání na váze, diabetes, onemocnění srdce a dokonce i rakovinu, není jednoduché. Zde jsou tipy lékařů co jíst:

Článek: Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče 

Fazole

Fazole jsou plné antioxidantů, bílkovin a vlákniny. Pomáhají také snížit riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob, a dokonce i při obezitě. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny potraviny slouží také jako přírodní detoxikátor, který na sebe váže toxiny, cholesterol, a estrogeny a vylučuje je ven z těla. Nepoužívejte konzervované fazole, které mohou obsahovat škodlivé chemické látky. Zvolte sušené přírodní fazole, namočte je na několik hodin, a opláchněte před vařením.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje silné antioxidační polyfenoly zvaných katechiny. Studie ukazují, že zelený čaj může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu, žaludku, plic a prostaty. Ledový zelený čaj je stejně silný jako horký šálek. Jen nepřidávejte mléko, protože zatím není zcela prokázáno, zda se přidáním mléka a mléčných výrobků nemohou eliminovat zdravotní účinky ze zeleného čaje.

Zelený čaj
Zelený čaj

Granátové jablko

Granátová jablka jsou na začátku mnoha seznamů superfood, je tomu pádný důvod. Jejich na antioxidanty bohaté červené bobule jsou také nabité důležitými aminokyselinami a imunitu podporující minerály jako zinek a měď a dalšími látkami, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu a chrání pokožku před spálením. Používejte 100 procentní čistou šťávu z granátových jablek, nepoužívejte šťávu s rafinovaným cukrem, protože může ve skutečnosti poškodit vaše tělo.

Zelení vegetariáni

Brokolice je nabitá sloučeninou, která může chránit před rakovinou nebo opětovným návratem některých druhů rakoviny. Používejte tmavou a listovou zeleninu, např. kapusta obsahuje protizánětlivý vitamin K a lutein, karotenoid, který pomáhá snížit riziko vzniku makulární degenerace. Podle výzkumů bylo zjištěno, že zelená zelenina snižuje riziko infarktu o 23 procent. Můžeme používat jak syrovou brokolici do salátů nebo vařenou s brambory, do polévek a omáček.

Borůvky

Ze všech bobulí, borůvky společně s arónií obsahují nejvyšší dávku anthokyanových sloučenin, silných antioxidantů s účinkem proti nádorovým onemocněním, které dávají plodům tmavo modrou až černou barvu. Stačí jeden šálek borůvek týdně a může snížit  riziko cukrovky o 23 procent, což je další z řady účinků borůvek. Můžete si je natrhat v lese nebo koupit ve větším množstní, zmrazit je a mít tak zásobu pro své zdraví až do další sklizně.

Vajíčka

Váš mozek chce, abyste jste jedli vejce. Populární ranní snídaně s vejci pomáhá produkovat neurotransmitery dopamin, noradrenalin a adrenalin, které posílují bdělost, energii a dobrou náladu. Vejce jsou také bohaté na cholin, vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci buněk. Jedno upozornění. Slepice chované venku ve výběhu produkují vejce s obsahem cholesterolu o 30% menším a naopak až šestkrát větším množstvím vitaminu D, který posiluje imunitní systém. Tyto vejce jsou také dvakrát bohatší na zdravé omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro mozek a srdce, v porovnání s vejci od slepic chovaných ve velkochovech.

Vajíčka vařená
Vajíčka vařená

Kefír

Podobně jako jogurt má kefír vysoký obsahem bílkovin, vápníku, ale navíc se může chlubit vyšší úrovní zdravých bakterií a nižší úrovní laktózy. Kefír a podobné kvašené nápoje pomáhají naplnit střeva zdravými bakteriemi a pomáhají s hubnutím ( navíc posilují i imunitní systém). Ať už sáhnete po jogurtu nebo kefíru, nezapomeňte se podívat na hladinu přidaných cukrů a dalších konzervačních látek. Můžeme doporučit jogurty a kefíry od farmárů z domácích chovů.

Kefír s musli a ovocem
Kefír s musli a ovocem

Volně žijící losos

Volně žijící losos jsou obsahuje omega-3 mastné kyseliny, látky, které pomáhají zvýšit náladu, ale i odvrátit vrásky. U ulovených lososů z volné přírody najdeme také vitamín D, který je důležitý pro zdraví kostí a prevenci rakoviny. Při koupi lososa dávejte pozor a ujistěte se zda losos neobsahuje nebezpečné pesticidy a dezinfekční prostředky, které se používají pro ošetření ryb před parazity.

Jablka

Existuje rčení,"jablko denně udrží lékaře pryč." Populární ovoce je plné rozpustné vlákniny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Silné antioxidanty pomáhají potlačit záněty. Jedna studie zjistila, že pokud jíte jablko 15 minut před jídlem omezíte příjem kalorií o 15 procent. Ale důkladně vybírejte nejlépe od domácích pěstitelů, kteří nepoužívají postřiky, jablka patří mezi nejvíce pesticidy zasažené ovoce.

Jablko
Jablko

Ořechy

Tým vědců z USA zjistil, že mandle a pistácie mají méně kalorií, než bylo původně deklarováno, ale mohlo by to platit pro všechny ořechy. Ořechy jsou výborným zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku a hořčíku, které prospívají kognitivním funkcím mozku ( brainfood). Vědci zjistili, že starší lidé, kteří konzumují ořechy bohaté na vitamin E a omega 3 kyseliny, způsobují menší smršťování mozku. Ořechy obsahují také bílkoviny a také mají vysoký obsah tuků, které zvyšují spalování kalorií po dobu cca tří hodin.

Kokosový olej

Kokosový olej pomáhá posílit váš metabolismus, podporují hubnutí a spalování tuků. Působí též jako přírodní antibiotikum. Také je velmi prospěšný při potlačování stresu a únavy. Velmi účinný je také v péči o pokožku ( popáleniny, zlepšuje pružnost pokožky, vyhlazuje pokožku a vytváří ochranný film). Vyberte si tepelně nezpracované, panenské formy kokosového oleje, které můžete použít i pro přípravu restovaných zeleninových jídel.

Avokádo

Tuk + vláknina = potlačuje chuť k jídlu. Unikátní směs, které avokádo obsahuje (tuky a vláknina) vám dají delší pocit sytosti.. Vědecky je prokázané, že pokud sníte jen půl avokáda, zvýšíte produkci hormonu leptinu, který vám dá pocit sytosti. Přidáním avokáda do salátu můžete zvýšit vstřebávání účinných antioxidantů, které jsou v hlávkovém salátu, špenátu a mrkvi.

Káva

Káva (kakaové boby) je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů na planetě. Studie také naznačují, že káva snižuje např. riziko vzniku rakoviny prsu. Kofein obsažený v kávě, jak bylo prokázáno ve studiích, dokonce zvýšuje metabolismu o 16 procent. Vyhněte se však nákupu kávových nápojů z automatu nebo plechovek, protože se stává, že obsahují škodlivé cukry a další škodlivé látky.

Mango

Snad nejvíce odsuzované ovoce, mango, je plné vitaminů A, C a E. Studie spojená s pravidejnou konzumací manga po dobu jednoho měsíce zjistila, zdravější krevní tuky, včetně snížení hladiny triglyceridů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Mango můžete přidat do krémů nebo jako chuťovou přílohu nebo jako zálivku k drůbežímu a vepřovému masu nebo rybám. Pravidelná konzumace exotického manga snižuje riziko mrtvice tím, že reguluje hladinu homocysteinu v krvi.

  • potlačuje nervozitu, nespavost, nesoustředěnost a dokonce deprese
  • obsah minerálů zinku, manganu a mědi blahodárně působí na vlasy a pokožku
Mango
Mango

Zdroj: Organiclife

Potraviny mohou zachránit život. To není přehánění. Ale pokud říkate "ano" na nesprávnou výživu přeplněným cukrem, průmyslovými tuky, soli, přebytečným masem a rafinovanou moukou, můžete být na cestě ke zdravotní katastrofě. Připravit správné potraviny na talíř tak, aby jste mohli odvrátit přibývání na váze, diabetes, onemocnění srdce a dokonce i rakovinu, není jednoduché. Zde jsou tipy lékařů co jíst:

Článek: Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče 

Fazole

Fazole jsou plné antioxidantů, bílkovin a vlákniny. Pomáhají také snížit riziko vzniku cukrovky, srdečních chorob, a dokonce i při obezitě. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny potraviny slouží také jako přírodní detoxikátor, který na sebe váže toxiny, cholesterol, a estrogeny a vylučuje je ven z těla. Nepoužívejte konzervované fazole, které mohou obsahovat škodlivé chemické látky. Zvolte sušené přírodní fazole, namočte je na několik hodin, a opláchněte před vařením.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje silné antioxidační polyfenoly zvaných katechiny. Studie ukazují, že zelený čaj může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu, žaludku, plic a prostaty. Ledový zelený čaj je stejně silný jako horký šálek. Jen nepřidávejte mléko, protože zatím není zcela prokázáno, zda se přidáním mléka a mléčných výrobků nemohou eliminovat zdravotní účinky ze zeleného čaje.

Zelený čaj
Zelený čaj

Granátové jablko

Granátová jablka jsou na začátku mnoha seznamů superfood, je tomu pádný důvod. Jejich na antioxidanty bohaté červené bobule jsou také nabité důležitými aminokyselinami a imunitu podporující minerály jako zinek a měď a dalšími látkami, které pomáhají snížit hladinu cholesterolu a chrání pokožku před spálením. Používejte 100 procentní čistou šťávu z granátových jablek, nepoužívejte šťávu s rafinovaným cukrem, protože může ve skutečnosti poškodit vaše tělo.

Zelení vegetariáni

Brokolice je nabitá sloučeninou, která může chránit před rakovinou nebo opětovným návratem některých druhů rakoviny. Používejte tmavou a listovou zeleninu, např. kapusta obsahuje protizánětlivý vitamin K a lutein, karotenoid, který pomáhá snížit riziko vzniku makulární degenerace. Podle výzkumů bylo zjištěno, že zelená zelenina snižuje riziko infarktu o 23 procent. Můžeme používat jak syrovou brokolici do salátů nebo vařenou s brambory, do polévek a omáček.

Borůvky

Ze všech bobulí, borůvky společně s arónií obsahují nejvyšší dávku anthokyanových sloučenin, silných antioxidantů s účinkem proti nádorovým onemocněním, které dávají plodům tmavo modrou až černou barvu. Stačí jeden šálek borůvek týdně a může snížit  riziko cukrovky o 23 procent, což je další z řady účinků borůvek. Můžete si je natrhat v lese nebo koupit ve větším množstní, zmrazit je a mít tak zásobu pro své zdraví až do další sklizně.

Vajíčka

Váš mozek chce, abyste jste jedli vejce. Populární ranní snídaně s vejci pomáhá produkovat neurotransmitery dopamin, noradrenalin a adrenalin, které posílují bdělost, energii a dobrou náladu. Vejce jsou také bohaté na cholin, vitaminy skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci buněk. Jedno upozornění. Slepice chované venku ve výběhu produkují vejce s obsahem cholesterolu o 30% menším a naopak až šestkrát větším množstvím vitaminu D, který posiluje imunitní systém. Tyto vejce jsou také dvakrát bohatší na zdravé omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro mozek a srdce, v porovnání s vejci od slepic chovaných ve velkochovech.

Vajíčka vařená
Vajíčka vařená

Kefír

Podobně jako jogurt má kefír vysoký obsahem bílkovin, vápníku, ale navíc se může chlubit vyšší úrovní zdravých bakterií a nižší úrovní laktózy. Kefír a podobné kvašené nápoje pomáhají naplnit střeva zdravými bakteriemi a pomáhají s hubnutím ( navíc posilují i imunitní systém). Ať už sáhnete po jogurtu nebo kefíru, nezapomeňte se podívat na hladinu přidaných cukrů a dalších konzervačních látek. Můžeme doporučit jogurty a kefíry od farmárů z domácích chovů.

Kefír s musli a ovocem
Kefír s musli a ovocem

Volně žijící losos

Volně žijící losos jsou obsahuje omega-3 mastné kyseliny, látky, které pomáhají zvýšit náladu, ale i odvrátit vrásky. U ulovených lososů z volné přírody najdeme také vitamín D, který je důležitý pro zdraví kostí a prevenci rakoviny. Při koupi lososa dávejte pozor a ujistěte se zda losos neobsahuje nebezpečné pesticidy a dezinfekční prostředky, které se používají pro ošetření ryb před parazity.

Jablka

Existuje rčení,"jablko denně udrží lékaře pryč." Populární ovoce je plné rozpustné vlákniny, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Silné antioxidanty pomáhají potlačit záněty. Jedna studie zjistila, že pokud jíte jablko 15 minut před jídlem omezíte příjem kalorií o 15 procent. Ale důkladně vybírejte nejlépe od domácích pěstitelů, kteří nepoužívají postřiky, jablka patří mezi nejvíce pesticidy zasažené ovoce.

Jablko
Jablko

Ořechy

Tým vědců z USA zjistil, že mandle a pistácie mají méně kalorií, než bylo původně deklarováno, ale mohlo by to platit pro všechny ořechy. Ořechy jsou výborným zdrojem vitamínů skupiny B, draslíku a hořčíku, které prospívají kognitivním funkcím mozku ( brainfood). Vědci zjistili, že starší lidé, kteří konzumují ořechy bohaté na vitamin E a omega 3 kyseliny, způsobují menší smršťování mozku. Ořechy obsahují také bílkoviny a také mají vysoký obsah tuků, které zvyšují spalování kalorií po dobu cca tří hodin.

Kokosový olej

Kokosový olej pomáhá posílit váš metabolismus, podporují hubnutí a spalování tuků. Působí též jako přírodní antibiotikum. Také je velmi prospěšný při potlačování stresu a únavy. Velmi účinný je také v péči o pokožku ( popáleniny, zlepšuje pružnost pokožky, vyhlazuje pokožku a vytváří ochranný film). Vyberte si tepelně nezpracované, panenské formy kokosového oleje, které můžete použít i pro přípravu restovaných zeleninových jídel.

Avokádo

Tuk + vláknina = potlačuje chuť k jídlu. Unikátní směs, které avokádo obsahuje (tuky a vláknina) vám dají delší pocit sytosti.. Vědecky je prokázané, že pokud sníte jen půl avokáda, zvýšíte produkci hormonu leptinu, který vám dá pocit sytosti. Přidáním avokáda do salátu můžete zvýšit vstřebávání účinných antioxidantů, které jsou v hlávkovém salátu, špenátu a mrkvi.

Káva

Káva (kakaové boby) je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů antioxidantů na planetě. Studie také naznačují, že káva snižuje např. riziko vzniku rakoviny prsu. Kofein obsažený v kávě, jak bylo prokázáno ve studiích, dokonce zvýšuje metabolismu o 16 procent. Vyhněte se však nákupu kávových nápojů z automatu nebo plechovek, protože se stává, že obsahují škodlivé cukry a další škodlivé látky.

Mango

Snad nejvíce odsuzované ovoce, mango, je plné vitaminů A, C a E. Studie spojená s pravidejnou konzumací manga po dobu jednoho měsíce zjistila, zdravější krevní tuky, včetně snížení hladiny triglyceridů, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Mango můžete přidat do krémů nebo jako chuťovou přílohu nebo jako zálivku k drůbežímu a vepřovému masu nebo rybám. Pravidelná konzumace exotického manga snižuje riziko mrtvice tím, že reguluje hladinu homocysteinu v krvi.

  • potlačuje nervozitu, nespavost, nesoustředěnost a dokonce deprese
  • obsah minerálů zinku, manganu a mědi blahodárně působí na vlasy a pokožku
Mango
Mango

Zdroj: Organiclife