3 typy omega mastných kyselin a proč je důležité znát rozdíly mezi nimi.

Ve skutečnosti existují tři druhy omega mastných kyselin, a měli byste vědět o každém z nich, jaké má účinky a jakou roli hraje ten který v organismu.

Co jsou omega kyseliny?

Pro objasnění můžeme použít příkladu. Tuky jsou jako cihlové zdi, které jsou tvořeny mastnými kyselinami. Mastné kyseliny jsou tedy cihly použité k vytvoření zdi.

Všechny mastné kyseliny mají sudý počet atomů uhlíku, které jsou k sobě navzájem propojeny v řetězec.

  • Některé z nich mají jednoduché vazby mezi atomy uhlíku - nasycené tuky (např.máslo)
  • Jiné mají dvojné vazby mezi atomy uhlíku - nenasycené tuky

Omega-3, 6 a 9 mastné kyseliny jsou přirozeně nenasycené tuky, které většina expertů považuje za mnohem zdravější než ty nasycené ( trans-tuky). Více

A co opravdu potřebujete vědět o těchto mastných kyselin z výživového hlediska?

Omega 3 mastné kyseliny

Naše tělo si tento typ kyseliny nedokáže samo vytvořit, takže budete muset jíst potraviny a nebo doplnky s obsahem omega 3, nebo skončíte s jejich nedostatkem. Existují tři základní typy-alfa-linolenové (ALA), EPA a DHA. ALA se vyskytují v rostlinných potravinách, jako jsou ořechy, chia semínka, lněná semínka, mandle a vejce.

EPA a DHA jsou obsažené v tučných rybách (losos, makrela a sleď). EPA je protizánětlivá a zdá se, že snížuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a revmatoidní artritidy. DHA hraje důležitou roli pro zdraví mozku.

Článek: 7 mýtů o mozku a omega kyslinách

Sečteno a podtrženo: Omega 3 mastné kyseliny potřebuje pro zdravé tělo! Pro zdravý příjem omega 3 stačí sníst dvě porce tučných ryb týdně, nebo konzumovat pravidelně na svačinu ořechy (máčené ve vodě) nebo semínka (vhodnější jsou naklíčená semínka). Asi čtvrtina tuků, které přijímáme v potravě by v ideálním případě měli obsahovat omega 3.

  • Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 :1
  • působí proti depresi
  • pro zdravý růst a vývoj dětí již od prenatálního období
  • podporují nervovou soustavu
  • protizánětlivý účinek
  • zvyšují odolnost mozku vůči toxinům a snižují toxicitu léků
  • snižuje riziko rakoviny

Přírodní zdroje omega 3 kyselin:

Omega 6

Stejně jako u omega 3 mastných kyselin si omega 6 nemůže tělo vyrobit samo a musíme je přijímat v potravě.

Omega 6 se nacházejí např. v rostlinných olejích (kukuřičný olej, světlicový olej, sezamový olej, arašídový olej, lněný a sójový olej). Většina tuků ve stravě má vysoký obsah omega 6 a také nasycených tuků.

Omega 6 hraje důležitou roli v těle, ale pokud jich máme příliš mnoho a více než omega 3 mastných kyselin, může tato nerovnováha způsobit zánět Problémem je, že většina lidí má ale 15 až 25 krát více omega 6 než omega 3.

Sečteno a podtrženo: omega 6 mastné kyseliny jsou zdravější než nasycené tuky. Ale pokud jich máte více jak omega 3 může to být nebezpečné. Proto je potřeba snížit příjem omega 6 a soustředit se na příjem omega 3, tak aby došlo k rovnováze a nemuseli bychom konzumovat nadměrné množství tuků..

Omega 9

Na rozdíl od omega 3 a 6 nejsou omega 9 pro tělo nezbytné. Tělo si je dokáže samo vyrobit, takže i když máte nulový příjem, nemůžete skončit s deficitem omega 9. Omega 9 jsou obsažené v např: řepkovém oleji, slunečnicovém oleji, mandlích, avokádu a olivovém oleji. Ano např. olivový a lněný olej také obsahuje omega 3 mastné kyseliny.

Omega 9 nejsou nezbytné, ale mají své vlastní zdravotní výhody. Například při stravování omega 9 namísto nasycených tuků se může snížit hladinu cholesterolu . A navíc potraviny bohaté na omega 9, jako je například avokádo, může hrát roli při snižování rizika cukrovky a srdečních chorob.

Sečteno a podtrženo: Omega 9 jsou dobrým zdrojem energie a mohou poskytnout některé zdravotní výhody. Nejsou nezbytné a stejně jako u všech tuků se kalorie z nich rychle sčítají.

Ve skutečnosti existují tři druhy omega mastných kyselin, a měli byste vědět o každém z nich, jaké má účinky a jakou roli hraje ten který v organismu.

Co jsou omega kyseliny?

Pro objasnění můžeme použít příkladu. Tuky jsou jako cihlové zdi, které jsou tvořeny mastnými kyselinami. Mastné kyseliny jsou tedy cihly použité k vytvoření zdi.

Všechny mastné kyseliny mají sudý počet atomů uhlíku, které jsou k sobě navzájem propojeny v řetězec.

  • Některé z nich mají jednoduché vazby mezi atomy uhlíku - nasycené tuky (např.máslo)
  • Jiné mají dvojné vazby mezi atomy uhlíku - nenasycené tuky

Omega-3, 6 a 9 mastné kyseliny jsou přirozeně nenasycené tuky, které většina expertů považuje za mnohem zdravější než ty nasycené ( trans-tuky). Více

A co opravdu potřebujete vědět o těchto mastných kyselin z výživového hlediska?

Omega 3 mastné kyseliny

Naše tělo si tento typ kyseliny nedokáže samo vytvořit, takže budete muset jíst potraviny a nebo doplnky s obsahem omega 3, nebo skončíte s jejich nedostatkem. Existují tři základní typy-alfa-linolenové (ALA), EPA a DHA. ALA se vyskytují v rostlinných potravinách, jako jsou ořechy, chia semínka, lněná semínka, mandle a vejce.

EPA a DHA jsou obsažené v tučných rybách (losos, makrela a sleď). EPA je protizánětlivá a zdá se, že snížuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a revmatoidní artritidy. DHA hraje důležitou roli pro zdraví mozku.

Článek: 7 mýtů o mozku a omega kyslinách

Sečteno a podtrženo: Omega 3 mastné kyseliny potřebuje pro zdravé tělo! Pro zdravý příjem omega 3 stačí sníst dvě porce tučných ryb týdně, nebo konzumovat pravidelně na svačinu ořechy (máčené ve vodě) nebo semínka (vhodnější jsou naklíčená semínka). Asi čtvrtina tuků, které přijímáme v potravě by v ideálním případě měli obsahovat omega 3.

  • Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 :1
  • působí proti depresi
  • pro zdravý růst a vývoj dětí již od prenatálního období
  • podporují nervovou soustavu
  • protizánětlivý účinek
  • zvyšují odolnost mozku vůči toxinům a snižují toxicitu léků
  • snižuje riziko rakoviny

Přírodní zdroje omega 3 kyselin:

Omega 6

Stejně jako u omega 3 mastných kyselin si omega 6 nemůže tělo vyrobit samo a musíme je přijímat v potravě.

Omega 6 se nacházejí např. v rostlinných olejích (kukuřičný olej, světlicový olej, sezamový olej, arašídový olej, lněný a sójový olej). Většina tuků ve stravě má vysoký obsah omega 6 a také nasycených tuků.

Omega 6 hraje důležitou roli v těle, ale pokud jich máme příliš mnoho a více než omega 3 mastných kyselin, může tato nerovnováha způsobit zánět Problémem je, že většina lidí má ale 15 až 25 krát více omega 6 než omega 3.

Sečteno a podtrženo: omega 6 mastné kyseliny jsou zdravější než nasycené tuky. Ale pokud jich máte více jak omega 3 může to být nebezpečné. Proto je potřeba snížit příjem omega 6 a soustředit se na příjem omega 3, tak aby došlo k rovnováze a nemuseli bychom konzumovat nadměrné množství tuků..

Omega 9

Na rozdíl od omega 3 a 6 nejsou omega 9 pro tělo nezbytné. Tělo si je dokáže samo vyrobit, takže i když máte nulový příjem, nemůžete skončit s deficitem omega 9. Omega 9 jsou obsažené v např: řepkovém oleji, slunečnicovém oleji, mandlích, avokádu a olivovém oleji. Ano např. olivový a lněný olej také obsahuje omega 3 mastné kyseliny.

Omega 9 nejsou nezbytné, ale mají své vlastní zdravotní výhody. Například při stravování omega 9 namísto nasycených tuků se může snížit hladinu cholesterolu . A navíc potraviny bohaté na omega 9, jako je například avokádo, může hrát roli při snižování rizika cukrovky a srdečních chorob.

Sečteno a podtrženo: Omega 9 jsou dobrým zdrojem energie a mohou poskytnout některé zdravotní výhody. Nejsou nezbytné a stejně jako u všech tuků se kalorie z nich rychle sčítají.