Alz. choroba ( ACH )
je neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Jako první toto onemocnění popsali Oskar Fischer a Alois Alzheimer. V současné době není známa příčina vzniku Alz. choroby, z neuropatologických nálezů se však ví, jak nemoc probíhá. Změny postupně působí rozpad nervových vláken a nervových buněk. Alz. chorobou se mění také látková činnost mozku. Podle britských vědců existuje těsná vazba mezi vysokou hladinou krevního cukru (glukózy) a vznikem Alzheimerovy nemoci, která způsobuje demenci a to je pádný důvod proč bychom měli omezovat přísun cukru ve své stravě. Ve světě evidujeme asi 50 miliónů lid s Alz. nemocí a toto číslo by mohlo stoupnout na 125 miliónů do roku 2050. Česká alzheimerovská společnost odhaduje v Česku demencí asi u 152,7 tisíce lidí ke konci roku 2014. Prevencí Alz. choroby je také pravidelné cvičení jak mozku, tak i těla a duše.
více o Alz. chorobě
- do roku 2050 budemít 50% populace nad 80 roků Alzheimerovu chorobu
Příznaky Alz. choroby, které často přehlížíme:
- Nezvyklá důvěra, nemocní lidé často ztrácejí zábrany. Jinak plaší jedinci najednou dělají věci, kterých by dříve nebyli schopni. Oslovují naprosto cizí lidi, objímají je apod.
- Jazykové problémy, primárně progresivní afázie (PPA) je zvláštní forma demence, která způsobuje zhoršenou schopnost zpracovávat řeč a zřetelně formulovat slova. Nemocní tak mluví velmi pomalu a často se při řeči zastavují, mají menší slovní zásobu a často zaměňují slova.
- Psaní, u některých lidí se nemoc může projevit problémy s hláskováním a psaním. Najednou mají problém se podepsat či cokoli složitějšího napsat.
- Obtíže se čtením, prvotním příznakem onemocnění mohou být i potíže při čtení, kdy má jedinec problém sledovat věty až do konce, natož dočíst celé odstavce.
- Snižuje se ostrosti čichu a zraku (ložiska amyloidu beta v sítnici, jejich výskyt značí přítomnost ložisek amyloidu beta v mozku - hlavní složka senilních plaků a neurofibrilárních klubek
Doplňky stravy na přírodní bázi na prevenci Alz. choroby
- sladké mandle
- lískové oříšky
- kokosový olej
- arašídové máslo
- pekanové ořechy
- Sacha inchi - olej
- zázvor
- Gotu kola
- Brainfood
- korálovec ježatý (Hericium erinaceus)
- kurkuma
- skořice
- borůvky
- hnědá rýže
- bobule vinné révy
- olivový olej
- glutathion (protioxidant, který produkují játra s věkem však jeho produkce klesá)