Amalaki

Amalaki (Emblica officinalis, "nebeské ovoce", smuteň lékařská), je drobné indické ovoce (kulatá peckovice), podobné našemu angreštu., které rostou na stromu Smuteň lékařská, který dorůstá výšky až 10m. Patří mezi superpotraviny a brainfood. Je ideálním ovocem pro posílení odolnosti organismu, slouží pro regeneraci a očistu těla, dodání energie, posílení resilience, podporuje růst svalové hmoty a pravidelné požívání přispívá k dlouhověkosti. Plody obsahují kyselinu askorbovou, minerály jako chróm, zinek či měď, případně flavonoidy a aminokyseliny.

Amalaki a účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • superpotravina, brainfood podporuje resilienci a osu MTM
  • podporuje trávení, regeneraci, je zdrojem energie
  • brainfood – podporuje mozkové funkce
  • podporuje syntézu bílkovin
  • zahání pocit žízně, plod je kyselý a hořký
  • čerstvé plody obsahují 30× více vitamínu C než pomeranč, které se neničí sušením ani tepelnou úpravou
  • http://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/amalaki/

Amalaki, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Imunitní systém
  • Normální trávení

Chuť: kyselá a hořká, v ČR si jej můžete pořídit sušené, obvykle s třtinovým cukrem, takže ho lze konzumovat bez nepříjemné chuti

Pěstování: dařit se ji bude v jílovité, hlinité i písčité půdě, jejíž pH by ideálně mělo činit 6,0 až 8,0. Prosperovat přitom může i ve velmi suchých oblastech, vyžaduje ovšem slunné stanoviště, protože stín jí rozhodně svědčit nebude

Původ: pochází z jižní a jihovýchodní Asie, kde se také již tisíce let pěstuje

Lidové názvy: indický angrešt

Článek o Amalaki zde.

zobrazit více..
Loading...