Antokyany
Patří ke flavonoidům, v rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. Antokyany jsou ve vodě rozpustná barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny (např. červené zelí) a květů (např. vlčí mák, růže ). Jejich barevnost se pohybuje ve škále červených odstínu od karmínové až k modrofialové a purpurové (v závislosti na pH prostředí). Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím tvorbu antokyanů je ovšem teplota, jejíž optimum je závislé na rostlinném druhu. Zajímavé je, že v některých poraněných tkáních nebo biochemicky vadných plodech může docházet k intenzivní tvorbě anotkyanů. Na druhou stranu u plodů napadených hnilobou dochází k rychlé degradaci antokyanů.
- antokyany jsou vyjímeční bojovníci proti rakovině
- zdroj antioxidantů
- podporují imunitní systém
Zdroje přírodních antokyanů:
- acai
- arónie (nejvyšší obsah anthokyanu v čerstvých plodech - 1480mg / 100g)
- borůvky
- černá rýže
- černý rybíz
- ostružiny
- dřínky
- muchovník
- červená řepa a červená cibule
- trnky
- maqui
- tmavé hrozny
- březové listy
- krvavý pomeranč
zobrazit více..
Loading...