Batáty, sladké brambory
Batáty nebo sladké brambory jsou výkonným pomocníkem při regulaci hladiny cukru v krvi, díky čemuž snižují chuť k jídlu a zároveň jsou zdrojem snadno stravitelné vlákniny. Sladké brambory obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás zdravějšími. Co obsahují batáty? Sacharidy, bílkoviny, tuk, vlákninu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, mangan, měď, sodík, selen, chrom, jód, molybden, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, cholin, betakaroten.
Batáty a jejich účinky:
- nejvýživnější zelenina
- prevence rakoviny
- působí proti depresím
- při onemocněních srdce
- působí proti degenerativním očním chorobám (zhoršení zraku, šedý zákal…)
- zdroj sacharidů
- brainfood (podporují nervový systém, zlepšují paměť a koncentraci)
- detoxikační a antiseptické účinky
- prevence vzniku Anémie
- prevence Osteoporózy
- odstraňují stres a migrénu
- zlepšují kvalitu spánku
- normalizují hladinu cukru v krvi
- podporují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
- vhodné při hubnutí
Využití batátových hlíz je stejné jako u brambor či topinambur.
Batátové hranolky: Batáty očistěte tak, jak čistíte brambory, a pokrájejte na silnější kolečka (podélně) a ty pak na tvar hranolky o stejné tloušťce. Na plech rozložte papír na pečení. V misce si smíchejte trochu olivového oleje s americkým kořením a pak přidejte i sladké brambory a dobře je promíchejte, aby se koření s olejem dostalo na každou hranolků. Takto připravené okořeněné hranolky rozložte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů 40 – 50 minut. Průběžně kontrolujte, každá trouba může péct jinak.
zobrazit více..
Loading...