Batáty, sladké brambory

Batáty nebo sladké brambory jsou výkonným pomocníkem při regulaci hladiny cukru v krvi, díky čemuž snižují chuť k jídlu a zároveň jsou Sladké brambory, batátyzdrojem snadno stravitelné vlákniny. Sladké brambory obsahují vyšší poměr účinných látek, jako klasické brambory a tím jsou pro nás zdravějšími. Co obsahují batáty? Sacharidy, bílkoviny, tuk, vlákninu, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, mangan, měď, sodík, selen, chrom, jód, molybden, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, cholin, betakaroten.

Batáty a jejich účinky:

  • nejvýživnější zelenina
  • prevence rakoviny
  • působí proti depresím
  • při onemocněních srdce
  • působí proti degenerativním očním chorobám (zhoršení zraku, šedý zákal…)
  • zdroj sacharidů
  • brainfood (podporují nervový systém, zlepšují paměť a koncentraci)
  • detoxikační a antiseptické účinky
  • prevence vzniku Anémie
  • prevence Osteoporózy
  • odstraňují stres a migrénu
  • zlepšují kvalitu spánku
  • normalizují hladinu cukru v krvi
  • podporují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • vhodné při hubnutí
Využití batátových hlíz je stejné jako u brambor či topinambur.
 
Batátové hranolky: Batáty očistěte tak, jak čistíte brambory, a pokrájejte na silnější kolečka (podélně) a ty pak na tvar hranolky o stejné tloušťce. Na plech rozložte papír na pečení. V misce si smíchejte trochu olivového oleje s americkým kořením a pak přidejte i sladké brambory a dobře je promíchejte, aby se koření s olejem dostalo na každou hranolků. Takto připravené okořeněné hranolky rozložte na plech a pečte při teplotě 180 stupňů 40 – 50 minut. Průběžně kontrolujte, každá trouba může péct jinak.

 

zobrazit více..
Loading...