Borůvky
p>Sušené borůvky (Vaccinium myrtillus) nejsou méně užitečné než čerstvé. Mají nízký obsah sodíku, ale více kalorií , neobsahují cholesterol, jsou bohaté na esenciální živiny důležité pro zdraví. A co je nejdůležitější - jsou kdyspozici po celý rok.
- sušené borůvky
- proslazené borůvky
- dražované borůvky
- lyolizované borůvky ( prášek )
- mražené
- wikipedie - borůvky
Rozlišujeme borůvky
- lesní borůvky
- kanadské velkoplodé borůvky
Sušené plody borůvek, jak se liší od čerstvých?
- sušené borůvky obsahují o cca 600% více kalorií a cukru nez čerstvé borůvky - proto jsou sušené borůvky vhodné pro rychle doplnění energie
- při sušení se ztrácí cca 40-50% antioxidantů ( to platí zejména pro vitaminy rozpustné ve vodě ) - čerstvé a mražené borůvky obsahují více účinných látek
- minerály obsažené v sušených plodech ( vápník, fosfor a draslík ) se lépe tráví a využívají pro organismus
- sušené borůvky obsahují cca 200- 300 krát více vlákniny než čerstvé borůvky
- sušené plody mohou obsahovat siřičitany, které se používají jako konzervant při sušení
Sušené borůvky, jaké mají účinky?
borůvky obsahují minerály hořčík, fosfor, vápník, železo, síru, chróm a zinek, antioxidanty, antokyany, kyselinu listovou, karotenoidy, vitamin B1, B2, A a C. Sušené i čerstvé borůvky mají tyto účinky:
- proti nádorový účinek ( prevence rakoviny prsu )
- posilují cévy
- jsou skvělým zdrojem vápníku, ale i železa, nebo draslíku
- pomáhají posilovat obranyschopnost a je také velmi dobrým antioxidantem
- má vliv na tvrdost a zdraví kostí, na regulaci střevní mikroflóry, stejně jako jsou skvělým pomocníkem při bojích proti infekcím
- snižují hladinu cholesterolu ( snižuje riziko kardiovaskulárních chorob )
- zmírňuje únavu očí a chrání zrak
- prospívají při šerosleposti
- podporuje mozkové funkce a prospívají paměti ( brainfood )
- snižuje hladinu cukru a inzulinu
- zlepšuje funkci střev a zažívání
- pomáhá při infekcích močových cest
- díky vitaminu C podporuje růst kostí u dětí, posiluje imunitní systém, uychluje hojení ran, podporuje tvorbu kolagenu
- více o účincích
Kontraindikace borůvek
- při nesprávné funkci žlučových cest ( onemocnění slinivky )
Jak sušit borůvky?
borůvky můžeme sušit postaru pod širým nebem ( nebo v troubě při teplotě do 60 stupňů, případně sušičce ovoce ) ve slabé vrstvě na tkanině nebo bílém papíře. Před sušením plody obláchněte vodou. Sušené plody borůvek vydrží až 2 roky.
Použití: přímá konzumace, do snídaňových směsí, smoothie atd.
Kanadské borůvky sazenice pěstování
zobrazit více..