Čekankový sirup

p>

čekankový sirup je vyroben z extraktu kořene čekanky a je vyjímečný vysokým obsahem vlákniny, nízkým glykemickým indexem, nízkým obsahem cukru.

Složení sirupu: extrakt z kořene čekanky (min. 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sladidlo sukralóza

Skladování: suché, chladné a temné místo

Země původu: ČESKÁ REPUBLIKA

Kde koupit čekankový sirup?


Čekankový sirup a jeho účinky:

  • bez obsahu lepku, laktózy a konzervantů
  • nízký glykemický index
  • zdroj vlákniny ( 71% - inulin)
  • přispívá k zachování mineralizace zubů
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • začleněním do stravy a v kombinaci s nízkoglykémickou dietou je dokázáno snížení hladiny glukózy v krvi u pacientů s diagnózou diabetes 1. a 2. typu a je také sníženo riziko vzniku diabetu 2. typu
  • snižuje riziko vzniku zubního kazu
  • podporuje růst prospěšných střevních bakterií a tím brání nežádoucímu množení ostatních patogenních bakterií
  • napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování
  • vhodný při redukčních dietách
  • energetický zdroj při sportovních výkonech
  • částečná náhrada tuků
  • přírodní sladidlo

Použití a dávkování: jako u včelího medu, cca 5-20g denně, přírodní sladidlo do nápojů, cukroví, snídaňových směsí, do pečiva atd.

Čekanka obecná

hořká léčivá bylina s modrým květem, pro léčivé účinky se užíval kořen, list, nať a květ. Kořen obsahuje až 20% inulinu (přírodní sladidlo o 30% silnější než sacharóza), používal se při výrobě cikorky, přidával se do piva. Čekanka je zdrojem hořčínů, inulin, cholin, třísloviny, vápník, měď a železo.

  • podporuje látkovou výměnu
  • podporuje činnost jater
  • protizánětlivé účinky
  • detoxikační účinky
  • močopudný prostředek
  • vypuzuje ledvinové a močové kaménky


Čekanka, kořen, květ
Čekanka, kořen, květ

Melta je směs cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky.

Cikorka

pražený sušený kořen čekanky se používal jako bezkofeinová náhražka kávy - příprava: nápoj se připravuje vsypáním čerstvé směsi do vroucí vody a ihned poté se nádoba odstaví, vařit se dál nesmí kvůli ztrátě chuti i vůně. Po 3 minutách se přecedí.

Cikorka, náhrada kávy bez kofeinu
Cikorka, náhrada kávy bez kofeinu

Čekanka listová

dvouletá zelenina,  pěstuje se pro tzv. čekankové puky, (toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kde, podobně jako třeba ještě u chřestu, zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů vrstvičkou půdy a necháme je takto ve tmě růst po dobu 5-8 týdnů. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem) které jsou vhodné do salátů, je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku, vápníku, ze stopových prvků zinek či měď, vitamin C a B1, B2 či PP, provitamin A, obsahuje také hořčiny.

čekankové puky
čekankové puky
zobrazit více..
Loading...