Čekankový sirup
čekankový sirup je vyroben z extraktu kořene čekanky a je vyjímečný vysokým obsahem vlákniny, nízkým glykemickým indexem, nízkým obsahem cukru.
Složení sirupu: extrakt z kořene čekanky (min. 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sladidlo sukralóza
Skladování: suché, chladné a temné místo
Země původu: ČESKÁ REPUBLIKA
Čekankový sirup a jeho účinky:
- bez obsahu lepku, laktózy a konzervantů
- nízký glykemický index
- zdroj vlákniny ( 71% - inulin)
- přispívá k zachování mineralizace zubů
- přispívá k posílení imunitního systému
- začleněním do stravy a v kombinaci s nízkoglykémickou dietou je dokázáno snížení hladiny glukózy v krvi u pacientů s diagnózou diabetes 1. a 2. typu a je také sníženo riziko vzniku diabetu 2. typu
- snižuje riziko vzniku zubního kazu
- podporuje růst prospěšných střevních bakterií a tím brání nežádoucímu množení ostatních patogenních bakterií
- napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování
- vhodný při redukčních dietách
- energetický zdroj při sportovních výkonech
- částečná náhrada tuků
- přírodní sladidlo
Použití a dávkování: jako u včelího medu, cca 5-20g denně, přírodní sladidlo do nápojů, cukroví, snídaňových směsí, do pečiva atd.
Čekanka obecná
hořká léčivá bylina s modrým květem, pro léčivé účinky se užíval kořen, list, nať a květ. Kořen obsahuje až 20% inulinu (přírodní sladidlo o 30% silnější než sacharóza), používal se při výrobě cikorky, přidával se do piva. Čekanka je zdrojem hořčínů, inulin, cholin, třísloviny, vápník, měď a železo.
- podporuje látkovou výměnu
- podporuje činnost jater
- protizánětlivé účinky
- detoxikační účinky
- močopudný prostředek
- vypuzuje ledvinové a močové kaménky

Melta je směs cukrové řepy, obilek žita a ječmene a kořene čekanky.
Cikorka
pražený sušený kořen čekanky se používal jako bezkofeinová náhražka kávy - příprava: nápoj se připravuje vsypáním čerstvé směsi do vroucí vody a ihned poté se nádoba odstaví, vařit se dál nesmí kvůli ztrátě chuti i vůně. Po 3 minutách se přecedí.

Čekanka listová
dvouletá zelenina, pěstuje se pro tzv. čekankové puky, (toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kde, podobně jako třeba ještě u chřestu, zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů vrstvičkou půdy a necháme je takto ve tmě růst po dobu 5-8 týdnů. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem) které jsou vhodné do salátů, je zdrojem vlákniny, železa, hořčíku, vápníku, ze stopových prvků zinek či měď, vitamin C a B1, B2 či PP, provitamin A, obsahuje také hořčiny.
