Celiakie

Díky modifikaci obilnin, byl například v pšenici obsah lepku (glutenu - vysoce alergenní látka) zvýšen 20 - 40 x než bylo běžné před 20 roky. Problém se ještě zvyšuje protože lepek konzumujeme nejen v obilninách, ale v různých polotovarech (dresingy, marmelády, omáčky, jogurty, uzeniny...).
  • Odhaduje se, že celiakií trpí asi 1% lidí, i když v některých oblastech světa je výskyt tohoto onemocnění mnohem vyšší.

Druhy alergií

problémy s lepkem můžeme rozdělit do dvou skupiny, podle toho jak reaguje imunitní systém

  • alergie na pšenici - reakce přijde ihned po její konzumaci (alegenem je pšenice), imunitní systém vylučuje IgE imunoglobuliny
     - po léčbě s alergologem mizí
  • celiakie - opožděná reakce, na rozdíl od reakce na pšenici, imunitní systém nevylučuje IgE imunoglobuliny - onemocnění řeší gastroenterolog
zobrazit více..
Loading...