Černý česnek
Černý česnek (black garlic) vzniká z kuchyňského česneku za speciálních teplotních a vlhkostních podmínek po dobu až 90 dní (Maillardova reakce, karamelizace) dochází k přeměně fytochemických sloučenin a černé barvy česneku, je zdrojem protioxidantů, aminokyselin, flavonoidů, sulfáty, sirnaté sloučeniny, fenol allicin a selen. Černý česnek se používá zejména v asijské kuchyni (Korea, Japonsko, Thajsko).
- Český černý česnek (3xČ) se vyrábí fermentací z českých odrůd česneku (např. bětín, Dukát, Rusák, Karel IV), obsahuje jiné látky, má odlišnou chuť a vůni než kuchyňský česnek
- kuchyňský česnek (allicin)
Černý česnek a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj protioxidantů, které působí proti předčasnému stárnutí - S-allyl merkaptocystein (SAMC) a S-allyl cystein (SAC)
- podporuje vyšší produkci glutathionu, nejsilnější známý antioxidant
- ochraňuje kardiovaskulární systém, snižuje LDL, triglyceridy
- působí jako prevence některých druhů nekontrolovaného bujení buněk
- působí proti přemnožené Candida Albicans, Helicobacteria Pilori
- má antivirální, antibakteriální a protiplísňové účinky
- posiluje resilienci, osu MTMS a mikrobiom
- prevence a léčba aterosklerózy
- prospívá při léčbě vysokého tlaku
- podporuje zvýšení elasticity cév a funkce endotelu
- přírodní protibiotikum
- nedráždí žaludek jako kuchyňský česnek
- pomáhá chránit játra - hepatoprotektivní účinek
- velmi prospěšný pro srdce a celý krevní oběh
- pomáhá chránit kardiovaskulární systém i proti karcinogenům
- ochraňuje před vlivem toxických látek z vnějšího prostředí (léky, alkohol, cigatery)
- více
Použití: samostatně, do omáček, polévek, rýže, těstovin, k masu, rybám nebo zelenině
Kontraindikace: není vhodný pro děti do 3 roků těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem
Lidové názvy pro černý česnek: zrající nebo vyzrálý, popř. letitý česnek
- v taoistické mytologii černý česnek podporoval nesmrtelnost
Vůně: bez typické aromatické vůně česneku a štiplavé ostrosti
Chuť: sladká, podobná fíkům
zobrazit více..