Česnáček lékařský

Česnáček lékařský (Alliaria petiolata) má podobné účinky, vůni i chuť (mírnější), obsahuje především vitaminy A, B a E , z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, selen, měď, železo a mangan. 

Česnáček lékařský  a jeho účinky:

  • antioxidační, dezinfekční, antibiotické, protizánětlivé, detoxikační a hojivé účinky
  • čistí krev, brzdí šíření choroboplodných bakterií
  • podporuje imunitu
  • dezinfikuje močové cesty, střeva a dýchací cesty
  • podpůrný prostředek při onemocnění žlučníku, střev, jater a slinivky břišní i proti nadýmání
  • pomáhá při jarních očistných kúrách, zlepšuje také spalování tuků 
  • zvýkání česnáčku pomáhá proti paradentóze a zmírňuje zápach z úst
  • zevně slouží k léčení vyrážek a ekzémů; kašovité obklady z naklepaných nebo pomnutých listů působí protizánětlivě a dávají se na nehojící se rány, hmyzí štípnutí a různá poranění kůže
  • při léčbě kožních onemocnění se má zároveň česnáček i konzumovat, protože očista střev a správná funkce jater a slinivky má na hojení pozitivní vliv

Použití: přímá konzumace nebo se využívá především tinktura či macerát, nálev není dobrý

  • zralá semena se dají použít místo hořčičných a dokonce se z nich dá udělat i domácí hořčice

Stanoviště: najdeme v přírodě většinou ve velkých trsech, roste hojně na okrajích vlhkých lesů, na březích rybníků, v příkopech a na zahrádkách jako plevel

Barva květů: bílá

Sběr: od dubna se sbírají mladé vrcholky rostliny, kvetoucí nať až do konce srpna a po uzrání i semena a nakonec můžeme využít i silný kořen

Signatura: po rozemnutí se uvolňují hořčičná silice, které dávají rostlině štiplavé aroma a palčivou chuť (po rozemnutí jsou cítit jako medvědí česnek)

Bylinkový herbář    

zobrazit více..
Loading...