Chlorofyl (krev rostlin, tekuté slunce)
zelené barvivo v rostlinách, které mění při fotosyntéze slunečnou energii na chemickou (tvorba sacharidů a kyslíku). Zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla), rozdíl je pouze v jediném atomu (chlorofyl - atom hořčíku, hemoglobin - atom železa). Chlorofyl se tepelnou úpravou mění na feofytin (má olivovou barvu). Je známo, že čím je teplota vyšší a doba zpracování kratší, tím více si zelenina udrží svou čerstvost, projevující se jasnou zelenou barvou. Dlouhé vaření na mírném ohni způsobuje největší ztráty chlorofylu. Více
Přírodní zdroje chlorofylu:
- zelené potraviny - chlorella, zelený ječmen, vojtěška - alfalfa, řasy Wakame
- moringa
- zelenina (např. brokolice, špenát, petržel, kopřivy, jitrocel, řeřicha, pažitka, natě)
- divoké byliny a traviny
- v každém kousku zeleně
Jaký má účinek chlorofyl na naše zdraví?
- důležitá stavební látka v těle
- podílí se na produkci kyslíku
- zvyšuje schopnost produkce hemoglobinu
- zlepšuje a urychluje hojení ran a popálenin
- antioxidační účinky
- čistí játra
- pomáhá při zánětech
- podporuje imunitu organismu
- eliminule tělesný pach
- vyrovnává krevní tlak
- podporuje přirozenou redukci hmotnosti
- regeneruje unavené oči
- posiluje srdce (srdeční sval)
- mírně odvodňuje
- zabraňuje růstu ledvinových kamenů
- napomáhá regulovat astma
- stimulační účinek na růst pojivové tkáně
- dezinfekční vlastnosti
- odstraňuje zápach z úst
- prevence rakoviny
- při zánětech dásní a na afty
Kde koupit tekutý chlorofyl (tekuté zelené slunce):
.
zobrazit více..
Loading...