Cizrna

Cizrna beraní (římský hrách, Cicer arietinum) je bezlepková luštěnina (kulovitá semena béžové barvy, která mají typickou rýhu a malý zobáček), pěstovaná před více než 7000 lety. Cizrna je po hrachu a fazolích jednou z nejvýznamnějších luštěnin na světě, je zdrojem vlákniny. Cizrna je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách). Z cizrny se vyrábí oblíbený hummus.

Cizrna (římský hrách) a její účinky a použití:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • bezlepková dobře stravitelná luštěnina, nezpůsobuje plynatost
  • vařením se neztrácí vitamíny a živiny
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • zdroj proteinů, vhodná i pro sportovce a celiaki
  • vhodná při tuhé stolici díky vysokému obsahu vlákniny, podporuje peristaltiku střev
  • má nízký glykemický index, vhodná při redukčních dietách
  • podporuje očistu organismu
  • vhodná pro vegany, vegetariány a celiaky
  • cizrna je vhodná na kombinaci s obilovinami – tato kombinace je tak zdroj kompletní proteinů
  • brainfood
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
  • oblíbená ve středomořské kuchyni a arabských zemích
  • celosvětově třetí nejvýznamnější luštěninou po hráchu setém a fazoli obecné a také patří mezi první domestikované rostliny

Cizrna, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Klíčky cizrny se mohou se jíst po 2–3 dnech, mají oříškovou chuť, z naklíčené cizrny můžete vyrobit i hummus.

Příprava: Před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody (několikrát vyměníme vodu během máčení), v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 120–180 min do změknutí. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.

Skladování: Suché, temné místo, do teploty 25 °C, v uzavřené nádobě.

Čeleď. bobovité (Fabaceae)

Původ: Indie

Použití: Do polévek, zeleninových salátů, rizota, jako příloha k masu, vhodná je také v kombinaci s obilovinami, např. rýží.

  • jako pícnina pro dobytek

Chuť: oříšková a s lehce krémovou konzistencí

Signatura:

Jak připravíme hummus z cizrny?

Nahrubo nakrájíme dva stroužky loupaného česneku, přidáme 3–4 lžíce olivového oleje a rozmixujeme do hladka, potom přidáme 400 g vařené cizrny a jemně zalijeme vodou, krátce promixujeme, dodáme lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujeme v mixování, dokud nevznikne hladká konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě trochu vody. Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem dle chuti.

zobrazit více..
Loading...