Cizrna

Cizrna beraní (římský hrách, Cicer arietinum) je bezlepková luštěnina (kulovitá semena béžové barvy, která mají typickou rýhu a malý zobáček), pěstovaná před více než 7000 lety. Cizrna je po hrachu a fazolích jednou z nejvýznamnějších luštěnin na světě, je zdrojem vlákniny, proteinů, vápníku, hořčíku, draslík, sodíku, selenu, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, C, E, K, vitaminu B9 (kyseliny listové) , kyseliny panthotenové a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) - účinného protioxidantu a omega mastných nenasycených kyselin (omega 3 a 6). Cizrna je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách). Z cizrny se vyrábí oblíbený hummus.

Cizrna (římský hrách) a její účinky a použití:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • bezlepková dobře stravitelná luštěnina, nezpůsobuje nadýmání
  • vařením se neztrácí vitamíny a živiny
  • afrodiziakální účinky, zdroj protioxidantů
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • zdroj proteinů, vhodná i pro sportovce a celiaki
  • vhodná při tuhé stolici díky vysokému obsahu vlákniny, stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám
  • podporuje růst zubů, vlasů, kůže a nehtů
  • má nízký glykemický index, vhodná při redukčních dietách
  • podporuje metabolismus a snižuje hladinu špatného LDL
  • prospívá pokožce, dodává jí hebkost, pevnost a pružnost
  • podporuje očistu organismu
  • prospívá při nespavosti (zdroj tryptofanu) - uklidňuje a navozuje klidný spánek
  • vhodná pro vegany, vegetariány a celiaky
  • zdroj kyseliny listové B9, vhodná i pro těhotné ženy
  • cizrna je vhodná na kombinaci s obilovinami - tato kombinace je tak zdroj kompletní proteinů
  • brainfood
  • působí proti stárnutí
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík, vápník)
  • oblíbená ve středomořské kuchyni a arabských zemích
  • celosvětově třetí nejvýznamnější luštěninou po hráchu setém a fazoli obecné a také patří mezi první domestikované rostliny
  • více

Cizrna, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Klíčky cizrny se mohou se jíst po 2-3 dnech, mají oříškovou chuť, z naklíčené cizrny můžete vyrobit i hummus.

Příprava: Před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody (několikrát vyměníme vodu během máčení), v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 120-180 min do změknutí. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.

Skladování: Suché, temné místo, do teploty 25 °C, v uzavřené nádobě.

Čeleď. bobovité (Fabaceae)

Původ: Indie

Použití: Do polévek, zeleninových salátů, rizota, jako příloha k masu, vhodná je také v kombinaci s obilovinami, např. rýží.

  • jako pícnina pro dobytek

Chuť: oříšková a s lehce krémovou konzistencí

Signatura:

Jak připravíme hummus z cizrny?

Nahrubo nakrájíme dva stroužky loupaného česneku, přidáme 3-4 lžíce olivového oleje a rozmixujeme do hladka, potom přidáme 400 g vařené cizrny a jemně zalijeme vodou, krátce promixujeme, dodáme lžíci sezamové pasty tahini, 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu, špetku soli a pokračujeme v mixování, dokud nevznikne hladká konzistence. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě trochu vody. Na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a olivovým olejem dle chuti.

zobrazit více..
Loading...