Čočka červená

Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním a osoby s kardiovaskulárními obtížemi. Co vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat? Pro zajímavost - už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Bringenu ji naopak spíše zavrhovala. Čočka poskytuje tělu řadu prospěšných složek, které podporují zdraví a jsou prevencí řady onemocnění. Čočka je zdrojem vitamínů (B6, B9), minerálů (železo, zinek, selen, vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík), vlákniny a proteinů. Na rozdíl od jiných druhů čočky neobsahuje červená čočka síru. Zelená čočka byla zmíněn již v Bibli, byla považována za jídlo chudých.

  • Tip: Pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky (hnědá, zelená) či fazolí, urychlíme dobu vaření.
  • černá čočka beluga, nemusí se před vařením namáčet, má nízký glykemický index

Čočka a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj rostlinných proteinů, vhodná kombinace s obilovinami (např. rýže)
  • lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
  • při hubnutí - velmi dobře zasytí
  • působí proti tuhé stolici a střevním potížím (vysoký obsah vlákniny), nezpůsobuje plynatost
  • podporuje růst svalů, neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
  • podporuje mozek a nervový systém
  • působí proti vnějšímu tlaku, nervozitě a melancholii
  • podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cukru v krvi
  • zdroj protioxidantů a vitamínů skupiny B, které podporují celkové zdraví
  • snižuje a vyrovnává hladinu cukru a LDL v krvi
  • působí preventivně proti nádorovým onemocněním
  • působí proti některým parazitům
  • luštěnina s vysokým obsahem energie
  • pomáhá snižovat krevní tlak
  • působí proti zácpě
  • více

Barevné druhy čočky:

  • hnědá čočka (musí se předem máčet a nadýmá, přidáním bylin se to eliminuje) španělská Pardina, vyniká zejména svojí oříškovou chudí a perfektně se hodí do salátů. Jde o pevnější čočku, ale i tak má tendenci se rozvařovat
  • červená čočka (rychlá na přípravu, nemusí se máčet, používá se v indické kuchyni)
  • zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých), při vaření neztrácí svůj tvar a tak se nemůže stát, že by se rozvařila
  • černá čočka beluga, také se nemusí před vařením máčet, vhodná do salátů
  • žlutá čočka, obsahuje velké množství vitamínu B6, železa, selenu, zinku a vlákniny

Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:

  • citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
  • obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
  • brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
  • mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
zobrazit více..
Loading...