Cukry
mozek nemůže bez cukru existovat, ale je důležité, jak tělo získává cukr. Bílý rafinovaný cukr je antiživina, která pro svoje zpracování spotřebovává z těla výživné látky. Rafinovaný cukr je tzv. rychlý cukr, rychle se vstřebává a to působí negativně na lidský organismus. Organismus si umí vyrobit cukr z bílkovin a tuků. Umělá sladidla jsou pro zdraví velmi nebezpečná!! Roční spotřeba cukru v Česku činní cca 35kg na osobu a rok. Cukr je toxická látka podobně jako alkohol, lepek, kasein a nikotin.
- rychlý cukr (rychlý vzestup hladiny cukru v krvi - změna nálady, roztěkanost, nesoustředěnost atd. pomocí inzulinu se hladina srovnává) rafinoivaný cukr, čistá fruktóza bez vlákniny
- pomalý cukr, vázaný na vlákninu nebo jinak
- uhlovodany, karbohydráty
- laktóza (mléčný cukr)
- glukózo fruktózový - průmyslový cukr
- sacharóza - přírodní cukr (neobsahuje vitamíny a minerály, pouze kalorie)
- maltodextrin (směs cukru se škrobem, proto je méně sladký)
- přírodní fruktóza (ovoce s obsahem vlákniny)
- glukóza (pomáhá ji trávit hormon inzulin) - pokud je tento proces narušen vzniká diabetes
- fruktóza (tráví se bez působení inzulinu) - podporuje také obezitu (tzv. tučná játra)
Cukr maže všechny chutě, pokud přestaneme používat a konzumovat potraviny s přidaným cukrem, můžeme si vychutnat tu správnou chuť potravin.
Co způsobuje bílý rafinovaný (denaturovaný) cukr?
- podporuje kazivost zubů (Michigenský expariment ve 20 letech minulého století)
- rozvoj denerativních chorob (Alzheimerova choroba - cukrovka mozku)
- porušuje acidobazickou rovnováhu (je kyselinotvorný)
- obezita
- podporuje hyperaktivitu, ADHD atd.
- množí se plísně (nadýmání, mykózy, atd.)
- množení rakovinových buněk
- snižuje se plodnost
- způsobuje metabolické procesy (metabolický syndrom)
- rozvoj diabetu 2 typu
- deprese, úzkosti atd.
- pocit únavy, bez energie a to vede k další chuti na sladké
Skryté cukry v potravinářském průmyslu
- velmi rošířené používání fruktózy (levná varianta cukru)
- cukr je všude (chleba, salámy, musli, sýry, coca cola, slazené nápoje, zmrzlina, smoothie, džus)
Čím sladit?
- včelí med
- kokosový květový cukr
- sušené ovoce: jablka, hrušky -křížaly, švestky, meruňky, rozinky, datle
- prachanda (mleté sušené hrušky)
- stévie, pouze listy (prášek nebo tekutina mohou být rafinované)
- čekankový sirup
zobrazit více..
Loading...