Datle ( Phoenix dactylifera )

Datle patří mezi nejstarších a současně také nejzdravější potraviny. Datle ( tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm ) jsou Datle sušenéovoce, které roste na palmě - datlovníku pravém ( Phoenix dactylifera ). a je nazýváno energetickou, minerálovou a vitamínovou bombou. Datle pochází původně z oblasti Přední Asie, přesněji z oblasti Mezopotámie. Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1, B2,B3, B5, B9 a A, E, K ( vitamin C téměř chybí), zdroj, mědi, železa, síry a hořčíku . Čerstvé i sušené datle jsou výživné enormním obsahem cukru ( 30-70% ) - rychlý zdroj energie. Datle v čerstvém stavu obsahují asi 30% vody a 50% cukrů. Sušené bobule mají méně než 10 % vody a poměr cukru přesahuje 60%.

Datle sušené a zdraví:

  • jedinečný zdroj energie při fyzické aktivitě ( jedna datle dodá dostatek energie na dobu 15 minut )
  • účinný uspávací prostředek
  • vhodné jako výživa pro duševně pracující
  • snižují krevní tlak
  • dobrý zdroj přírodního vápníku
  • vhodný na výživu pleti a vlasů
  • povzbuzují při poklesu výkonu a únavě ( narozdíl od kávy a čaje neobsahují tein či kofein )
  • mírné afrodiziakální účinky
  • nejlepší náhrada sladkostí
  • působí jako ochrana našeho těla před kornatěním tepen
  • datle působí jako přírodní aspirin ( proto je vhodná konzumace zejména v zimním období )
  • příznivě působí při nachlazení a rýmě
  • díky antioxidantům podporují imunitu
  • pomáhá při nespavosti ( několik datlí před spaním )
  • díky obsahu vápníku prospívají kostem a zubům
  • přírodní zdroj tryptofanu (aminokyselina)
  • Více o účincích datlí

Datle, odrůdy:

 

Chuť: velmi sladké

Použití: základ pro slané i sladké vaření, slouží i jako náhrada chleba, vhodné na svačinu v sušené podobě, můžeme kombinovat s tvarohem nebo jogurtem

TIP: 100 g vypeckovaných datlí několik minut povaříme v půl litru  kravského mléka, můžeme přidat lžíci medu, získáme směs s blahodárný vlivem na respirační systém.

Kde se pěstují datle?

Datle mají svoji kolébku v Severní Africe - Maroku ( díky Féničanům se rozšířila po celém středozemí ) . Nyní se pěstují v Iráku, Egyptě, Maroku, ale také v Indii,  Pákistánu, na Kanárských ostrovech a Severní Americe

Jak vyrobit datlovou pastu?

Kde koupit sušené datle?

zobrazit více..
Loading...