Datlový sirup
Datlový sirup se vyrábí z čerstvých datlí, které se vypeckují a povaří s vodou. Směs se přefiltruje a zahustí na tmavý hustý sirup. Datlový sirup je zdrojem sacharidů- 62,5 % , vody - 30 % , tuků - 0,55 %. Datle jsou zdrojem hořčíku, draslíku, železa, fosforu, kyseliny listové a dalších vitamínů ze skupiny B.
Datlový sirup a jeho účinky:
- odkyseluje organismus
- přírodní sladidlo s obsahem vitamínů a minerálů
- detoxikuje organismus
- ochraňuje buňky před volnými radikály
- podporuje trávení - zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny
- nezvyšuje rapidně glykemický index
- postupně uvolňuje cukr do krve
- dodává energii průběžně
- zklidňuje nervový systém - brainfood
- zdroj tryptofanu
Chuť: příjemná melasovo ovocná, má tužší medovitou konzistenci než Sirup z agave, chuťově však patří mezi nejlepší sirupy
Jak si připravit datlový sirup na slazení?
vypeckované datle namočte na cca 2 hodiny ( můžeme je přejít i horkou vodou ) a následně rozmixujte na pastu ( v ledničce vydrží cca 7-14 dní ) a následně můžete použít pro slazení kaší, koktejlů, smoothie, jogurtů, pudinků, musli, palačinek, raw dezertů a pečiva.
TIP pro klidný spánek: 3 lžíce datlového sirupu rozmícháme ve sklenici mléka, popíjíme cca 30 - 60 min před spaním ( může být i kombinace medu s mlékem )
Přírodní sladidla - další alternativy
Základní druhy cukrů
- Sacharóza - bílý, nebo také řepný cukr
- Glukóza - hroznový cukr
- Fruktóza - ovocný cukr
- Maltóza - sladový cukr