Dřín obecný
Dřín obecný (Cornus mas) a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce, které najdete v přírodě na slunných svazích s vapenatým podložím. Jedná se o vytrvalý keř nebo strom, dorůstající až sedmi metrů. Žluté květy vykvetou brzy na jaře v březnu a dubnu. Bobulovité plody (dřínky velikosti až 30 mm) jsou karmínově červené peckovice. Plody drínu jsou vyjímečné vysokým obsah vitaminu C (cca 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů). Z vitamínů dřínky obsahují vitamín P, provitamín A, pektiny, ovocné kyseliny (1,5-3 %), především kyselinu jablečnou, cukru (7-9 % i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra), flavonoidy, katechiny a antokyany. Pecky dřínu obsahují až 34 % oleje. Některé starší prameny hovoří o obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech dřínu, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.
K léčebným účelům se používaly plody - dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořen (brzy na jaře nebo na podzim) a kůra (v období toku mízy).
Dva až tři stromy dřínu, staré 5-10 let jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu (cca 20-50 kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň.
Dřín a jeho účinky na zdraví:
- obsahují vydatnou porci vitamínu C (po plodech šípku a rakytniku 3 nejbohatší)
- působí proti procesu stárnutí, podporuje dlouhověkost a podporuje proces dělení buněk (protioxidanty)
- podporují obranyschopnost organismu
- podporuje správnou funkci resilience a nervového systému
- chrání buňky před oxidačním vnějším tlakem
- podporuje chuť k jídlu
- zdroj elektrolytů
- snižují některé formy močové inkontinence
- snižují nadměrné pocení
- snižují tinnitus (hučení v uších)
- při při žaludečních a střevních obtížích
- podporuje zdraví očí
- nálev z květů dřínu se používal pro snížení horečky
- více
Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů.
- semena se používala na pražení kávy
Chuť: sladkokyselá až kyselá
Sběr: červené plody, peckovice
Barva květů: žlutá, kvete v březnu až dubnu
Čeleď: dřínovité (Cornaceae)
Množení : semeny (pecky)
Stanoviště, výskyt: na slunných místech s vápenatým podložím
- Květnice
- Rájec jestřebí
- Hády
Signatura: trnitý keř s červenými plody
Jak připravit dřínkový čaj?
- podrtíme jednu polévkovou lžíci sušených plodů dřínek a zalijte studenou vodou (cca 250-300 ml)
- plody necháme přes noc macerovat při pokojové teplotě
- těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte na teplotu cca 40 °C, abychom zachovali výživné látky obsažené v plodech
- přecedíme přes husté sítko nebo plátno a dochutíme medem a skořicí