Dřín obecný, dřínky

Dřín obecný (Cornus mas) a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce, které najdete v přírodě na slunných svazích s vapenatým podložím. Jedná se o vytrvalý keř nebo strom, dorůstající až sedmi metrů. Žluté kDřínkyvěty vykvetou brzy na jaře v březnu a dubnu. Bobulovité plody (dřínky velikosti až 30 mm) jsou karmínově červené peckovice. Plody drínu jsou vyjímečné vysokým obsah vitaminu C (cca 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů). Z vitamínů dřínky obsahují vitamín P, provitamín A, pektiny, ovocné kyseliny (1,5–3 %), především kyselinu jablečnou, cukru (7–9 % i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra), flavonoidy, katechiny a antokyany. Pecky dřínu obsahují až 34 % oleje. Některé starší prameny hovoří o obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech dřínu, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelům se používaly plody – dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořen (brzy na jaře nebo na podzim) a kůra (v období toku mízy).

Dva až tři stromy dřínu, staré 5–10 let jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu (cca 20–50 kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň.

Dřín a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • obsahují vydatnou porci vitamínu C (po plodech šípku a rakytniku 3 nejbohatší)
  • působí proti procesu stárnutí, podporuje dlouhověkost a podporuje proces dělení buněk (protioxidanty)
  • podporují obranyschopnost organismu
  • podporuje správnou funkci resilience a nervového systému
  • chrání buňky před oxidačním vnějším tlakem
  • podporuje chuť k jídlu
  • zdroj elektrolytů
  • při při žaludečních a střevních obtížích
  • podporuje zdraví očí
  • nálev z květů dřínu se používal pro snížení horečky
  • http://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/drin/

Použití: Pro přímou konzumaci, ke kompotování (významný zdroj pektinu), samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů.

  • semena se používala na pražení kávy

Chuť: sladkokyselá až kyselá

Sběr: červené plody, peckovice

Barva květů: žlutá, kvete v březnu až dubnu

Čeleď: dřínovité (Cornaceae)

Množení : semeny (pecky)

Stanoviště, výskyt: na slunných místech s vápenatým podložím

  • Květnice
  • Pálava
  • Rájec jestřebí
  • Hády

Signatura: trnitý keř s červenými plody

Jak připravit dřínkový čaj?

  • podrtíme jednu polévkovou lžíci sušených plodů dřínek a zalijte studenou vodou (cca 250–300 ml)
  • plody necháme přes noc macerovat při pokojové teplotě
  • těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte na teplotu cca 40 °C, abychom zachovali výživné látky obsažené v plodech
  • přecedíme přes husté sítko nebo plátno a dochutíme medem a skořicí
zobrazit více..
Loading...