Dýně
Dýňová semínka jsou významným zdrojem roslinné omega 3 a vitamínů A, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Z minerálů obsahují zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, a draslík. Dýňový olej je lisovaný za studena přímo z dýńových semínek a používá se jak pro vnitřní, tak vnější účely. Semínka dýně jsou největším organickým přírodním zdrojem zinku, podporují zdravý růst vlasů, nehtů, kostí a prospívají i pokožce.
- dýňový olej
- dýňová semínka
- dýňový protein
Účinky dýňových (tykvových) semínek a oleje:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- snižují hladinu špatného LDL a krevní tlak
- působí proti střevním parazitům a cizopasníkům
- pomáhají při regeneraci pokožky
- podporují zdravý růst vlasů, nehtů a kostí
- působí proti melancholii (přírodní protidepresivum) a vnějšímu tlaku (antistresový vitamín B15)
- podporují mozkové funkce a jeho výživu - brainfood
- prospívají trávení a podporuje zažívací trakt
- podporuje močový trakt (ledviny, močový měchýř, močová trubice)
- vhodné pro vegany, vegetariány a sportovce
- neobsahují lepek, vhodné pro celiaky
- podporují dobrou náladu (zdroj tryptofanu)
- podporují kreativitu a paměť (omega 3 a protioxidanty)
- zdroj omega 3 - podporuje zdraví srdce
- přírodní zdroj zinku a selenu
- prospívá při zvýšené prostatě
- zmírňuje nepříznivé účinky a příznaky menopauzy (návaly horka, bolesti hlavy atd.)
- podporuje činnost ledvin, působí močopudně, podporujeočistu střev
- urychluje hojení při chemických a termálních popáleninách (zevní použití)
- jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a pakostnici
- povzbuzuje krevní oběh
- více
Tykev obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce močových cest
- Prostata
Použití dýňového oleje: pro studenou kuchyni, na masáže, pro léči o pleť, nehty a vlasy
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Čeleď: tykvovité (Cucurbitaceae)
Stanoviště:
Lidové názvy:
Signatura:
Dýně hokaido
Dýně Hokaido je ideální zeleninou v teplé kuchyni na přípravu polévek, karbanátků, bramboráků, pečiva, kompotů i přesnídávek. Může me ji připravovat se slupkou, která tepelnou úpravou změkne.
- posiluje resilienci
- ideální prevence při respiračních problémech
- je prevencí před kardiovaskulárními chorobami (protioxidanty)
- reguluje krevní tlak (draslík)
- podporuje silnější, pevnější a odolnější kosti, vlasy a nehty (vápník, fosfor)
Dýňová polévka - jak připravit?
Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni ( druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením ). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit. Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla. petržel, pažitka, 2 rohlíky