Fazole
Fazole (luštěnina) jsou zdrojem rostlinných bílkovin, ale také minerálů (draslík, hořčík, mangan, vápník, měď a železo) a vitamínů A, skupiny B (B2, B3, B5, B9), E a karotenu. Fazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střev. Jsou zdravou potravinou pro játra (zejména zelené lusky), ledviny a močový měchýř tmavší druhy). Fazole odvodňují a omlazují.
Fazole a jejich účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- prevencí nejčastějších civilizačních chorob - pomáhají snížit krevní tlak a LDL, podporují správnou činnost srdce a zdravé cévy a posilují trávicí systém
- zdroj vlákniny (rozpustná i nerozpustná), proteinů (30 %) a sacharidů
- lehce stravitelné s nízkou energetickou hodnotou
- působí proti zácpě, čistí střeva (vláknina), prevence vzniku hemeroidů
- dobře zasytí, jsou dobře stravitelné s minimem kalorií a navíc jsou zdrojem energie
- působí jako prevence před vznikem srdečních onemocnění
- brainfood (zlepšují paměť, koncentraci, podporují mozkové funkce)
- podporují činnost cév a srdce
- podporují střevní mikroflóru - mikrobiotu (vláknina)
- působí jako prevence proti nadměrnému množení buněk
- vhodné pro vegany, vegetariány a sportovce
- prospívají ledvinám a močovému měchýři (tmavší druhy)
- zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
- snižují krevní tlak (obsahují minimální množství sodíku a naopak velké množství draslíku)
- snižují krevní cukry
- fazole jsou vhodné pro diabetiky, nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi (niacin)
- silné močopudné účinky a dokážou i rozpouštět močové kamínky (aglutininy)
- více
Druhy nabízených fazolí:
- fazole mungo jsou zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B (B2, B3, B5, B9), C, K a minerálů (železo, draslíku, vápník, hořčík)
- fazole azuki (Vigna angularis), zdroj vlákniny, proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B
- fazole borlotti (polévka minestrone)
- fazole bango
- bílé fazole
- barevné fazole (chili con carne)
- fazole pinto, mají největší obsah vlákniny ze všech fazolí
- fqazole navy, jsou zdrojem draslíku, sodíku, manganu, kyseliny listové a hořčíku
fazole červené ledvinky (chilli fazole), jsou velké a mohou být i hnědé
- purpurové fazole
- černé oko, krémově bílé fazole s charakteristickou skvrnou černé nebo žluté barvy
- černé fazole
Použití: Vařené v kombinaci s obilninami a masem, nebo necháme např. naklíčit fazole mungo či adzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů
Příprava: Fazole namočíme podle druhu na cca 12 hodin do vody (aby se odstranily nadýmavé látky), slijeme a potom vaříme do měkka.
Čeleď: bobovité (Fabaceae)
Stanoviště:
Permakultura:
Lidové názvy:
Signatura:
TIP při vaření na omezení plynatosti: Přidejete byliny saturejku, majoránku a nebo řasy wakame, kombu (sníží se množství oligosacharidů).